37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   FMI recomandă Moldovei să majoreze tarifele la serviciile comunale

FMI recomandă Moldovei să majoreze tarifele la serviciile comunale

14.05.2014980 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

FMI recomandă Moldovei să majoreze tarifele la serviciile comunale

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă autorităților Republicii Moldova, pe termen mediu, să asigure consolidarea bugetară pe baza reformelor bugetare structurale, pronunțîndu-se, totodată, pentru majorarea tarifelor la serviciile comunale, comunică NOI.md.

Experții FMI au declarat că în acest context este indispensabilă reforma administrativă în vederea sporirii eficienței sectorului public și îmbunătățirii calității serviciilor prestate populației. Potrivit FMI, modelul de descentralizare bugetară trebuie fortificat prin înăsprirea limitelor de îndatorare a autorităților publice locale și prin consolidarea numărului autorităților publice locale.

Totodată, în opinia experților FMI, reforma sistemului asigurărilor sociale este, de asemenea, esențială pentru asigurarea unei baze financiare robuste pentru fondul de pensii, acomodarea la presiunile de ordin demografic și inversarea trendului de creștere a decalajului dintre nivelul pensiilor și cel al salariilor. Experții FMI consideră că tarifele pentru serviciile de utilități publice urmează să fie ajustate pînă la nivelul de recuperare a costurilor, în vederea evitării acumulării în continuare de arierate față de furnizorii de resurse energetice și asigurării unui nivel adecvat de investiții în acest sector. Specialiștii FMI au declarat că proiectul de lege privind responsabilitatea bugetară este un pas binevenit, însă acesta necesită o revizuire pentru a asigura o mai bună orientare privind politicile pe termen mediu. În special, se impune introducerea unei norme de politică bugetar-fiscală care ar stabili un plafon pentru deficitul bugetului consolidat de 2,5% din PIB, excluzînd granturile, precum și o limită la creșterea anuală a cheltuielilor publice, excluzînd asistența socială direcționată.

Experții FMI mai consideră că se impune operarea unor amendamente la Legea cu privire la datoria publică și garanțiile de stat în vederea pregătirii condițiilor necesare pentru dezvoltarea piețelor locale de capital și promovarea stabilității financiare. În special, Ministerul Finanțelor urmează să fie abilitat cu competențele statutare necesare pentru a-i permite să acorde finanțare, garanții sau compensații necesare în vederea protejării stabilității sistemului financiar.

Comentarii

  1. Stas spune:

    Guvernarea externa a Republicii Moldova in direct (FMI – instrument de a „imbunatati” situatia in economia nationala) prin metoda „puterea slaba”. DE CE OARE FMI nu recomandă SUA să majoreze tarifele la serviciile comunale si sa micsoreze cheltuielile militare ??? aaaaaaaaa????

  2. olea spune:

    Dupa cum se vede tara noastra nu are guvernare , noi sintem condusi de cei straini ,guvernarea noastra ne-au vindut tara si pe noi , nu mai avem viiotor si se vede ca FMI vrea sa ne faca robi , halal de asa asa guvernare , ati vindut tara cu toate bogatiile ei,nu sinteti pentru popor

  3. Victoria spune:

    Bravo,Stas! Ati expus foarte corect!!!….Cu asa „recomandari” si „sfaturi” o sa ajunjem la opait (ce se folosea,kind nu aveau akces la enerjia electrica) si la sapa de lemn(daca nu ne vor lua si pamintul acesti „binefacatori”)!!!!…Mai bine ne-ar sfatui cum sa schimbam Guvernantii nostri,care aduc Moldova la saracie,dar nu sa le mai dee lor asa „sfaturi”!!! Cam sa-r primi ca in zicala aceasta-„Dai drumul tapului in gradina cu varza”!!!!….De la marirea costului serviciilor comunale vor trece la majorarea impozitelor si taxelor si asa mai departe….In ce directie ne indreapta FMI cu „recomandarile” lor,stimati concetateni???!!!!….Ma indoiesc,ca spre Europa….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...