37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   FMI: „Economia Moldovei crește robust, în pofida intensificării riscurilor”

FMI: „Economia Moldovei crește robust, în pofida intensificării riscurilor”

17.02.20121.089 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

FMI: „Economia Moldovei crește robust, în pofida intensificării riscurilor”

 

Republica Moldova a înregistrat o creștere economică robustă pe parcursul ultimilor 2 ani, deși la moment se confruntă cu riscuri tot mai mari, pe de o parte cauzate de temperarea creșterii economice pe plan global și continuarea crizei economice în Zona Euro, și pe de altă parte din cauza necesității de a trece la treapta următoare în realizarea reformelor, menționează Fondul Monetar Internațional.

În cadrul unui interviu, Nikolay Gueorguiev, șeful misiunii FMI pentru Moldova, a declarat că „performanțele economice bune pe parcursul a doi ani la rând se datorează, în mare măsură, politicilor de succes promovate de Guvern, în vederea stabilizării economiei și îmbunătățirii climatului de afaceri. Consumul privat, investițiile și exporturile au crescut puternic. Astfel, exporturile au sporit în 2011 cu peste 40 la sută față de anul precedent, această creștere fiind încurajată de dezvoltarea capacităților de producție și accesul mai bun la piețele Uniunii Europene și CSI. Rata șomajului s-a redus, la moment constituind circa 5-6 la sută, acesta fiind cel mai scăzut nivel din 2008 încoace.”

Printre obiectivele programului susținut de FMI, Gueorguiev a menționat restabilirea durabilității bugetar-fiscale, menținerea inflației sub control și restabilirea rezervelor internaționale pentru a proteja economia în caz de șocuri externe, menținerea stabilității financiare prin consolidarea cadrului de supraveghere bancară și sporirea capacității de creștere a economiei prin realizarea reformelor structurale.

Printre rezultatele obținute șeful misiunii FMI pentru Moldova a menționat faptul că deficitul bugetar s-a redus cu două treimi în raport cu anul 2009 iar volumul investițiilor publice a crescut cu circa 20 la sută în termeni reali.

De asemenea, Gueorguiev, a evidențiat și anumite carențe: „Guvernul trebuie să ducă la bun sfârșit procesul de consolidare bugetar-fiscală. Până la finalizarea programului susținut de FMI, deficitul bugetar urmează să constituie mai puțin de 1 la sută din PIB. Preconizăm o scădere şi mai mare a ratei inflației – cu atingerea nivelului prognozat de banca centrală de circa 5 la sută – în urma consolidării cadrului de țintire a inflației. În cele din urmă, sunt necesare eforturi continui pentru facilitarea restructurării creditelor bancare neperformante și pentru sporirea transparenței informației cu privire la proprietarii băncilor.”

„Dacă o recesiune profundă în Uniunea Europeană ar afecta economia Rusiei și Ucrainei, atunci Moldova va trece și ea printr-o recesiune economică cauzată de reducerea puternică a volumelor remitențelor, exporturilor și afluxurilor de capital privat. În aşa fel s-ar exercita presiuni asupra bugetului și, probabil, asupra băncilor, dacă debitorii lor nu reușesc să ramburseze creditele luate”, a precizat șeful misiunii FMI pentru Moldova.

Comentarii

  1. igor spune:

    Dificitul bugetar va ramine mic ,dar daca incercam sa majoram salariile,, serviciile, asistenta sanitara,interventii in infractustura tarii,atunci dificitul va ajunge la stele.Pur si simplu din start nimeni nu atinge asa intrebari (atit de necesare)

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...