37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   FMI: Datoria mondială a ajuns la 152.000 de miliarde de dolari, dublul economiei globale

FMI: Datoria mondială a ajuns la 152.000 de miliarde de dolari, dublul economiei globale

10.10.2016676 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Datoriile înregistrate pe plan mondial se ridică la 152 de mii de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât economia globală, stabilind, astfel, un nou record, susţin reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit Financial Times.

Valorile evidenţiază paradoxul aparent între rata foarte mică a dobânzii impusă de multe bănci centrale care încearcă să încurajeze împrumutul şi să revitalizeze economia şi pericolul nivelului exagerat al datoriilor. Datoria globală a atins un nou record şi creşte, susţine Vitor Gaspar, director în cadrul FMI.

Deşi FMI nu a cerut plata în avans, cât mai rapidă, a datoriilor, a avertizat că, în unele ţări, nivelul de împrumut al unor companii este prea ridicat. Datoriile private exagerate reprezintă o piedică pentru refacerea economiei globale şi un risc pentru stabilitatea financiară, susţine Gaspar. „Monitorul Financiar arată că creşterile rapide ale datoriilor private sfârşesc, adeseori, în crize financiare. Recesiunile financiare sunt mai lungi şi mai complicate decât cele normale", adaugă acesta.

Nivelul de împrumut s-a mărit substanţial faţă de creşterea globală din ultimii ani, de la 200% din PIB, în 2002, la 225% anul trecut.

În timp ce două treimi din datorii revin sectorului privat, cererile de împrumut ale guvernului s-au înmulţit după criza financiară. Oficialii din FMI doresc ca guvernele să majoreze creşterea economică.

Băncile centrale au micşorat dobânzile şi au cumpărat masiv obligaţiuni ca răspuns la criza financiară globală. Deşi mulţi economişti cred că acţiunile lor au ajutat, există un consens că economia va rămâne sub va stagna dacă guvernele nu se implică mai mult.

Nivelul de datorii diferă în funcţie de fiecare ţară, ele nefiind la fel de mari peste tot, remarcă Gaspar. Cea mai mare parte a datoriilor sunt în ţările cu cele mai bogate economii, iar China şi-a înmulţit semnificativ împrumuturile în ultimii ani.

Valoarea totală a datoriilor înregistrate se bazează pe datele strânse de FMI şi de Banca Reglementelor Internaţionale din 113 ţări, care reprezintă împreună 94% din PIB global.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...