37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   FMI: Creştere economică solidă în Europa emergentă, în 2016 şi 2017

FMI: Creştere economică solidă în Europa emergentă, în 2016 şi 2017

03.11.2016455 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ritmul de creştere al economiei rămâne solid în majoritatea statelor din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est (CESEE), şomajul a scăzut la nivelul de dinaintea crizei, salariile reale înregistrează expansiuni solide, creditarea creşte din nou, iar presiunile inflaţioniste sunt încă scăzute, se arată în Raportul economic de toamnă pentru CESEE, publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Totuşi, din cauza creşterii atenuate a productivităţii şi a evoluţiilor demografice nefavorabile, aceste state ar putea să nu reuşească să menţină un ritm solid de creştere fără o amplificare a dezechilibrelor externe. În statele din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, PIB-ul ar urma să înregistreze un avans de 1,3% în 2016 şi de 2,1% în 2017, datele reflectând în principal îmbunătăţirea perspectivei în CIS (Comunitatea Statelor Independente), estimează FMI.

Instituţia se aşteaptă ca multe state din regiune să adopte politici fiscale neutre sau expansioniste, în timp ce deficitele fiscale structurale vor rămâne ridicate. În perioada 2016-2017, deficitele fiscale structurale ar urma să se deterioreze faţă de 2015 (de exemplu în Cehia, Ungaria, Polonia, România, Turcia). Deteriorarea în aceste economii reflectă o combinaţie între derapajele fiscale şi reducerile de taxe.

FMI recomandă statelor din regiune să adopte măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante (NPL), în scopul redresării creditării şi a creşterii investiţiilor. Unele state, printre care Kosovo, Ungaria, România, şi Slovenia, au obţinut progrese importante în reducerea împrumuturilor neperformante iar altele, cum ar fi Albania şi Serbia, au adopta planuri cuprinzătoare care încep să-şi arate roadele.

Economia din umbră s-a redus în toate statele CESEE din 2005. În special în Letonia, Lituania şi România s-a înregistrat cel mai semnificativ declin al economiei din umbră, variind de la patru la şase puncte procentuale din PIB în perioada 2005-2015. Îmbunătăţirea eficienţei administraţiei fiscale şi reducerea poverilor normative asupra firmelor din CESEE ar putea ajuta şi mai mult la reducerea mărimii economiei din umbră, se arată în raportul FMI.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...