37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   FMI a constatat finalizarea redresării economiei Moldovei după recesiunea din 2009

FMI a constatat finalizarea redresării economiei Moldovei după recesiunea din 2009

15.07.20111.343 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

FMI a constatat finalizarea redresării economiei Moldovei după recesiunea din 2009

 

Economia Moldovei, în fond, şi-a finalizat redresarea după recesiunea din anul 2009, şi previziunile pentru viitor sînt pozitive. Potrivit surselor din cadrul reprezentanţei permanente a Fondului Monetar Internaţional în Moldova, aceste declaraţii au fost făcute de către Consiliul executiv al FMI, care pe 13 iulie a finalizat cea de-a treia evaluare a dezvoltării economice a Moldovei a programului încheiat de Moldova cu FMI în cadrul Mecanismului de creditare lărgită (ECF) şi Mecanismului de finanţare lărgită (EFF). De asemenea, Consiliul executiv al FMI a decis să aloce republicii a patra tranşă de credit în valoare de 50 mln drepturi speciale de tragere (DST), sau aproximativ 79 mln dolari.

Potrivit informaţiilor din cadrul FMI, creşterea puternică a economiei Moldovei a continuat în 2011, stimulată de revigorarea cererii interne şi majorarea semnificativă a volumului exportului. Inflaţia de bază a rămas sub control, în pofida unor presiuni asupra nivelul general al inflaţiei, ca rezultat al creşterii preţurilor la resursele energetice. Se subliniază că programul, încheiat cu FMI, este realizat de Moldova conform planurilor, iar pentru 2012 se prognozează restabilirea stabilităţii bugetului. În desfăşurarea politicii bugetar-fiscale accentul se pune pe raţionalizarea costurilor curent, menţinîndu-se, totodată, nivelul cheltuielilor pentru proiectele prioritare de investiţii şi pentru acordarea asistenţei sociale grupurilor celor mai vulnerabile ale populaţiei. Consolidarea bugetului, de asemenea, va fi susţinută în 2012 şi în continuare prin reforme cuprinzătoare ale politicii fiscale şi administrării.

FMI indică la faptul că înăsprirea recentă a politicii monetar-creditare în Moldova a reţinut aşteptările inflaţioniste în condiţiile creşterii preţurilor la resursele energetice şi majorarea cererii interne. Continuarea înăspririi politice este posibilă în cazul în care majorarea preţurilor va afecta negativ inflaţia de bază, sau în cazul în care se va continua accelerarea creşterii cererii interne. Consiliul executiv al FMI a menţionat că majorarea rezervelor valutare, preconizată de Banca Naţională a Moldovei, de asemenea, va fi potrivită ca răspuns la fluxul valutei străine mai mare decît cel prognozat, datorită redresării volumelor de fluxuri de capital şi transferuri externe de la persoane fizice.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...