37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Fiscul vine cu bâta peste cetăţeni

Fiscul vine cu bâta peste cetăţeni

04.10.20121.853 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Fiscul vine cu bâta peste cetăţeni

Noile modificări ale codului fiscal nu sunt formulate clar, intrând în contradicţie cu alte articole din acelaşi cod şi chiar şi cu Constituţia. „Cred că mulţi cetăţeni se eschivează de la plata impozitelor anume din cauza confuziei din codul fiscal”. De această părere este Gheorghe Costandachi, expert economic IDIS (Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale).

Noile modificări ale Codul Fiscal implică introducerea unei noi metode de estimare a veniturilor – metoda indirectă. Această metodă va crea impedimente persoanelor care primesc ajutor financiar de peste hotare. Remitenţele ar putea scădea, în jumătate în următorii ani, deoarece, pentru a fi scutite de impozite, persoanele beneficiare trebuie să demonstreze gradul de rudenie (până la gradul trei) prin prezentarea unui pachet de acte (aproximativ 23 de acte). Pentru a colecta pachetul necesar de acte, ar fi nevoie de aproximativ 5-7 luni, iar cheltuielile procesului s-ar ridica la aproximativ două, trei mii de lei. În caz contrar, suma primită este automat impozitată cu 18 %.

O altă stare de lucruri se atestă în cazul în care inspectori Fisc au suspiciunea că sunteţi sprijiniţi financiar de peste hotare. În acest caz inspectorul IFPS (Inspectoratul Fiscal Principal de Stat) are dreptul să facă un control la domiciliu, cu consimţământul proprietarului. În caz contrar, inspectorul IFPS poate cere o hotărâre judecătorească pentru a efectua percheziţia la domiciliu. Nu se prevăd de asemenea prevederi în cazul în care inspectorul fiscal însoţit de un agent al poliţiei intră forţat în locuinţă, în timp ce proprietarul nu este prezent la domiciliu. Modificările operate nu prevăd foarte clar conform căror articole vor fi alese metodele şi forma de control al persoanelor fizice. „Inspectorii fiscali vor putea intra forţat în locuinţa subiectului selectat pentru a fi controlat, chiar dacă domiciliul în care locuieşte nu îi aparţine. Concluzia vine din conţinutul articolului 226 aliniatul 17, care stabileşte drepturi nelimitate pentru inspectorii fiscali. Nu se stipulează nicăieri în Codul Fiscal mecanismul de intrare forţată, în cazul în care subiectul selectat pentru controlul fiscal la domiciliul nu permite intrarea.”

Expertul IDIS, Gheorghe Costandachi a declarat că aceste reglementări vor afecta mai ales clasa de mijloc şi de jos, iar persoanele fizice cu venituri de milioane de euro vor găsi mecanisme de a se eschiva şi în continuare de la plata impozitelor din cauza erorilor şi contrazicerilor care pot fi întâlnite în noile reglementări fiscale.

Şeful reprezentanţei FMI din Moldova, Tokhir Mirzoev a declarat - „ Nu îţi poţi ascunde casa, maşina şi contul din bancă. Toţi îşi vor plăti impozitele. O reformă similară se produce acum şi în România ”. Mirzoev a mai spus că populaţia nu trebuie să fie atât de reticentă şi că IPFS-ul se va ocupa de modificările şi ajustările noului Cod Fiscal.

Inspectorul Principal al IPFS, Eduard Mârzac a confirmat ultimele afirmaţii ale lui Mirzoev, declarând – „ După necesitate vom interveni cu modificări, totul va fi luat în considerare ”.

Conform unui studiu publicat în 2011 de către IDIS, eschivarea de la plata impozitelor şi contribuţiilor din salarii în Moldova a constituit aproximativ 13,232 miliarde lei. Această cifră alcătuieşte 78 % din fondul anual de salarii pe ţară, sau 22 % din PIB al anului respectiv. Conform rating-ului celor mai simple şi comode sisteme fiscale, din 183 de economii participante, Moldova se plasează pe locul 109, fiind depăşită de ţări precum Afganistan şi Etiopia. Toate acestea se petrec din cauza sistemului ineficient de reglementări. Lipsa unui mecanism clar şi transparent de proceduri şi standarde împiedică IPFS - ul să îşi facă lucrul. Aplicarea noilor prevederi va avea un impact negativ asupra economiei în întregime, din cauza reducerii consumului, respectiv reducerea volumului de plăţi TVA, al accizelor şi al altor plăţi îndreptate către buget.

 

 

Comentarii

  1. iana spune:

    Sint de acord cu parerea domnului Gheorghe Constandachi . Oare cu ce sustine statul persoanele care au plecat peste hotare? Oare stiti voi cit e de greu sa te duci in tara straina fara a cunoaste limba , sa lucrezi cu oameni bolnavi mintal ? Foarte bine ar fi ca fiiecare plecat peste hotare sa nu mai trimata bani in banicile noastre .
    Guvernanti, sunt fara mila fata de poprul vostru.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...