37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   FISCUL îl contrazice pe Veaceslav Ioniţă

FISCUL îl contrazice pe Veaceslav Ioniţă

26.08.20111.503 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

FISCUL îl contrazice pe Veaceslav Ioniţă

 

Acum câteva săptămâni, deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă sugera în cadrul unei emisiuni la Publika TV că artiștii nu ar trebui să plătească impozite pe serviciile care le prestează pe la nunţi, cumătrii şi alte evenimente de acest gen.

"Nu sunt venituri.Sunt încasări, nimeni nu calculează instrumentele, costumele, pe care aceştia le cumpără sau le închiriază", spunea atunci preşedintele comisiei parlamentare economie, buget și finanţe. Oleg Cucoreanu, absolventul unei facultăţi de economie din ţară, a făcut o interpelare către Serviciul Fiscal de Stat în care solicită un răspuns în această privinţă. "Solicit să-mi spuneţi dacă persoanele fizice, care prestează diferite serviciile la ceremonii, cântă, dansează, distrează publicul, sunt obligate să achite impozite pe veniturile obţinute", întreba acesta în scrisoarea sa, publicată pe blog.

"La data de 22 august 2011 am primit un răspuns, prin care Fiscul mă informează că: “ținînd cont de prevederile legislaţiei fiscale, veniturile obţinute din activităţile independente, practicate de către interpreţi la diverse ceremonii, constituie surse de venit impozabile”.

Bloggerul se arată indignat cum un oficial al statului încurajează astfel de practici, atunci când, în viziunea sa toţi ar trebui să plătească impozite pe activitatea economică pe care o desfăşoară.

 

 

Scrisoarea IFPS nr. 26-08/4-11/4-944/5027 din 22.08.2011

Domnului Oleg Cucoreanu

 

Inspectoratul Fiscal Principal de Stai a examinai adresarea Dumneavoastră din 15.08.2011 şi, în limita competenţei sale, comunică că răspunsul la întrebarea abordată se conţine în Baza generală a practicii fiscale, aprobată prin Ordinul IFPS nr.637 din 31.12.2010 şi plasată pe silc-ul oficial al Serviciului Fiscal de Stat www.fisc.md.

Astfel, la codul 29.2.1.4 din Bază este expusă următoarea întrebare si răspunsul la aceasta:

„Întrebare : Constituie oare venit impozabil, venitul obţinut de către interpreţi din activitatea artistică? „

„Răspuns : Potrivit prevederilor pct. a) alin.( 1) art. 13 din Codul fiscal, subiecţi ai impunerii cu impozitul pe venit sînt persoanele juridice şi fizice rezidente ale Republicii Moldova, care desfăşoară activitate de întreprinzător, precum şi persoanele care practică activitate profesională, care pe parcursul perioadei fiscale, obţin venit din orice surse aflate în Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova.

Totodată, potrivit prevederilor pct. a) alin.(1) art.14 din Codul fiscal, obiect al impunerii constituie venitul obţinut din orice surse aflate in Republica Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova, cu excepţia deducerilor şi scutirilor la care au dreptul, obţinut de persoanele juridice şi fizice rezidente ale Republicii Moldova care desfăşoară activitate de întreprinzător, precum şi de persoanele care practică activitate profesională.

Concomitent, menţionăm că, potrivit prevederilor art.18 lit. a) din Codul fiscal, venitul provenit din activitatea profesională sau din alte activităţi similare, constituie surse de venit impozabile.

Prin urmare, ţinînd cont de prevederile legislaţiei, inclusiv şi de art.5 pct.36) din Codul fiscal, veniturile obţinute din activităţile independente, practicate de către interpreţi la diverse ceremonii constituie surse de venituri impozabile."

 

Şeful Direcţiei Metodologia Administrării Fiscale                                   lurii Lichii

ex. Ala Pojoga, tel.: 82-34-13

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    de ce atita lume desteapta in domeniu (demnitari, blegheri, functionari de la fisc) ignora prevederile Legii 93-XIV. sau din anexa la legea data a disparut „deservirea muzicala a ceremoniilor” (habika de baza a tuturor artistilor-muzicieni, cintareti). este alta treaba daca artistul nu respecta legea, insa acesta este in drept sa-si desfasoare activitatea sub aspect fiscal asa cum considera artistul ca este mai bine in primul rind pentru dinsul si pentru familia sa.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...