37.9k
Home  »  Articole  »  Fiscalitate   »   Filosofia uzurii mijloacelor fixe in scopuri fiscale

Filosofia uzurii mijloacelor fixe in scopuri fiscale

De câte ori sa discutat că sistemul existent al uzurii mijloacelor fixe în scopuri fiscale este foarte complicat, şi de fiecare data la calcularea impozitului pe venit creează bătăi de cap contribuabililor. Dar sânt sigur şi inspectorilor fiscali care vin la control le vine foarte greu. Pentru o înţelegere mai bună a subiectului dat a fost aprobat Regulamentul privind evidenţa şi calcularea uzurii mijloacelor fixe în scopuri fiscale prin HG nr. 289 din 14.03.2007, &...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. diana spune:

  in sfarsit cineva s-a expus la tema, credeam ca numai eu un contabil incepator intimpin asa probleme…

 2. mmax spune:

  sustin initiativa! Eu de exemplu propun ca in loc de cele 5 categorii in scopuri fiscale sau fie vorba de Классификатор ЕНАОФ aprobate de un regulament in vesnica schimbare si nevoie de actualizare sa se ofere posibilitate de a atribui unei categorii reiesind din valoarea mijlocului fix inscrisa in factura. Recunosc ca sunt situatii particulare si exemple mai delicate, nu au decit sa aprobe special pentru acestea o biblioteca intreaga de amendamente, anexe si tot felul de filosofii pentru fanii modelului economic planificat standardizat nomenclaturizat clasificat si ierarhizat de stat.

 3. grisha spune:

  Adrian Ştirbu -…Păi bine în primul an o să micşoreze profitul, dar în următorii ani nu o să aibă uzură, şi respectiv profitul va fi mai mare…- raspunsul aparatorilor vechilor canoane o sa zica ca a avut loc o creditare din contul bugetului de stat. Totusi personal sunt de acord ca in practica lucrurile se suprapun din considerente ca un activ se uzeaza se vinde altul se cumpara si pina la urma statul nu are pierderi nebune pentru care sa impuna reguli stricte.

 4. Ion spune:

  Luati in consideratie ca in cazul S.A. actionarii urmaresc sa fie calculat dividend in baza de norme si regulament (nu vor accepta sa se treaca venitul de la an la an, deoarece pot sa vinda sau sa piarda actiunile). Iar fiscul umbla cu reguli proprii de unde si necazul privind evidenta dubla.

 5. Inna spune:

  Mi-a placut modul ironic in care v-ati expus la acesta tema.Nustiu de ce,dar la tema uzurii in scopuri fiscale,toti isi spun parerea doar atunci cind VEN12 trebuie intocmita,dar pe parcursul anului nu prea se aude nimic.In fiecare an cind ajung la VEN12 si la uzura in scopuri fiscale,citesc tot ce a mai fost publicat nou,dar oricum nu dispar intrebarile si neclaritatile si stai mereu cu frica ca atunci cind va veni inspectorul fiscal,neaparat iti va spune ca nu ai facut ceva corect.Este mare nevoie de a simplifica calculul uzurii in scopuri fiscale pt ca provoaca multe neclaritati.

 6. anny spune:

  Aceeasi intrebare si la mine,analizez,citesc si nu mai dau de capat,chiar si inspectorii fiscali nu shtiu totul. Unde se scrie ca deservirea tehnică, se recunoaşte în scopuri fiscale în mărime de 100%, chiar si la auto luate in arenda, ca le divizez eu?

 7. Adrian spune:

  Anny cititi p. 15 din Regulamentul privind evidenţa şi calcularea uzurii mijloacelor fixe în scopuri fiscale prin HG nr. 289 din 14.03.2007 este link in text:
  Cheltuielile privind deservirea tehnică nu se consideră cheltuieli pentru reparaţie.
  Deservirea tehnică include controlul îndreptat spre asigurarea securităţii traficului rutier, precum şi lucrările privind menţinerea stării exterioare, alimentarea cu combustibil, uleiuri şi alte substanţe lichide, iar pentru unele tipuri de transport auto – prelucrarea sanitară a caroseriei, lucrările ce ţin de control şi diagnosticare, asigurarea elementelor de fixare, de reglare, de gresare şi alte lucrări privind preîntîmpinarea şi depistarea defectelor.

 8. Igor spune:

  In privinta categorii de uzura dupa HG 338 chiar este problema uneori pe denumire, si la stabilirea grupei in scop fiscal necoincidenta 200/DFU. Norma de uzura duce in eroare cu denumirea grupei!!!

 9. Tanea spune:

  Eu le-as propune domnilor din conducere sa mai usureze lucrurile expuse intr-adevar… e cam complicat. Sunt sigura ca in EUROPA lor iubita (unde se trag ei) este totul mult mai simplu…

 10. valeria spune:

  Sunt de acord ca VEN12 este o declaratie complicata si foarte putini sunt oamenii care stiu sa o completeze corect, ar fi foarte bine sa se simplifice si sa fie mai accesibila atat pentru contabili cat si pentru conducatori ca s-o poata studia si intelege.

 11. janet spune:

  sunt de cord si sustin ideea dvs. pe viitor se prevad careva schimbari…dar din pacate la moment aceleasi intrbari la contabili..uzura..perderile si veniturile in scopuri fiscale..bataie de cap..si raspunsuri diferite..

 12. Tascu Angela spune:

  Corect spus,regulamentul nu descrie toate cazurile aparute in practica.Deseori te confrunti cu diferite situatii care sint interpretate diferit.Regulamentul trebuie sa i-a in consideratie ca nu toti specialistii sint candidati in stiinte. Totul trebuie sa fie descris in cel mai explicit mod si apoi sa fim „persecutati”

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...