37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Fenomenul salariilor în plic nu va dispărea atâta timp cât oamenii de afaceri vor fi obligați să achite impozite la stat de 115%

Fenomenul salariilor în plic nu va dispărea atâta timp cât oamenii de afaceri vor fi obligați să achite impozite la stat de 115%

07.10.2016592 views Agenda Națională de Business
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sistemul bugetar-fiscal inadecvat, conexiunile businessului cu politicul, monopolul și corupția sunt factorii care încurcă dezvoltarea economică a R. Moldova.

De această părere sunt primarul orașului Comrat, fost antreprenor, Serghei Anastasov, și expertul de la IDIS „Viitorul", Victor Parlicov.

 „Dacă am avea un sistem bugetar-fiscal adecvat, în R. Moldova ar fi existat mai mulți businessmeni. PIB-ul nu ar fi fost de 2 mii de dolari pe cap de locuitor, dar am fi fost la nivelul vecinilor noștri - în Ucraina este de 7 mii de dolari per capita, iar în România de aproximativ 15 mii. În R. Moldova există astăzi așa condiții, că nimeni nu vrea să facă business. La nivel global, numărul oamenilor de afaceri dintr-o țară este de la 5 la 10%, iar în R. Moldova cred că e vorba de jumătate de procent. De aceea nu avem întreprinderi, nimic", a declarat Serghei Anastasov în cadrul emisiunii „Честно говоря" de la Realitatea TV.

Din 4 800 de lei, angajatul primește numai 2 225

Potrivit primarului de Comrat, fenomenul salariilor plătite angajaților în plic va exista atâta timp cât oamenii de afaceri vor fi obligați să achite impozite la stat de 115%.

„Salariul mediu pe economie este astăzi de 4 800 de lei în R. Moldova. Dacă angajatorul plătește la stat toate impozitele, inclusiv TVA, salariul pe care îl primește salariatul în mână este de 2 225 de lei. Dacă adăugăm la această sumă 115%, iese acel salariu mediu de 4 800 de lei. Pentru 2 225 de lei va lucra cineva la noi în țară? O variantă pentru omul de afaceri este să plătească în plic un salariu de 3 500 de lei pentru ca angajatul să rămână la întreprindere, în caz contrar acesta pleacă. Așa cum au plecat deja peste 900 de mii de oameni din R. Moldova", a exemplificat Serghei Anastasov în cadrul emisiunii.

În opinia primarului de Comrat, autoritățile din R. Moldova trebuie să analizeze atent rapoartele statistice: „Dacă oamenii nu pot plăti 115%, de ce să îi impozitezi? Nimeni nu va plăti! Trebuie să ne uităm la realitatea de pe piață. Impozitele salariale nu pot fi mai mari de 53 - 60%. Bolnavului trebuie să i se stabilească diagnosticul corect. Toți cred că angajatorul poate plăti impozite de 115%, ceea ce nu este adevărat".

Expertul IDIS „Viitorul", Victor Parlicov, afirmă că oamenii ar fi de acord să achite impozite majorate, dacă ar fi siguri că în viitor se vor putea folosi de acei bani. Or, o parte din impozitele plătite de angajator și angajat la stat este pentru întreținerea pensionarilor de astăzi, lucru care impune reformarea actualului sistem de pensii.

Reguli clare pentru business

Serghei Anastasov a mai declarat că, dacă vrem să ajungem la nivelul statelor dezvoltate, să le luăm exemplul și să dezvoltăm businessul mic și mijlociu, inclusiv prin stabilirea unei politici bugetar-fiscale diferite pentru plătitorii de TVA și pentru cei care nu achită TVA.

Victor Parlicov a mai adăugat că, pentru a ridica economia R. Moldova, trebuie atrași investitori mari de peste hotare. Aceștia nu vin, pentru că nu le este garantată proprietatea, pentru că nu sunt siguri de faptul că, dacă încheie un contract în R. Moldova, acesta va fi îndeplinit sau, dacă nu, își vor găsi dreptatea în instanțele de judecată autohtone. Expertul a remarcat faptul că nici chiar cei care au scos banii din R. Moldova nu i-au adus să investească în țară, fiindcă „nici cei care controlează justiția nu se simt protejați".

Experiența arată că, în R. Moldova, regulile de joc se pot schimba în timpul jocului, iar unora li se permite să încalce deliberat regulile. Pentru a fi protejați, oamenii de afaceri se pun la adăpostul politicienilor și așa apare monopolul care lovește în businessul mic și mijlociu, spun ei.

În opinia lui Serghei Anastasov, ar fi bine ca orice funcționar de la Ministerul Economiei sau din alte structuri ale statului să se pună în situația oamenilor de afaceri.

„Să deschidă o întreprindere ca să vadă dacă este posibil de activat. Dacă de 25 de ani se plătesc salariile în plic, înseamnă că trebuie schimbate medicamentele. Dați-i posibilitate acestei țări să se dezvolte! Pe nimeni nu interesează cine este la putere. Albania era la coadă și a reușit să schimbe situația, iar noi am rămas tot acolo unde am fost", a declarat Serghei Anastasov.

Comentarii

 1. Svetlana spune:

  Oameni buni ce prostii publicați???? Cum ați ajuns de la salariul calculat 4800 lei la salariul achitat de 2225lei?????? Multe minuni se intimplă in țara noastra , dar nu prostiți sărmanii oameni angajați care și așa sunt chinuiți muncind in Republica Moldova. Halal de așa primar , inainte de ar vorbi așa prostii mai bine s-ar informa!

 2. Super contabil spune:

  Expertul a scris! Net trebuie sa fie in jur de 3940 lei))), dar salariu mediu pe economie este de 5050 lei.

 3. Petru spune:

  Mda, intradevar nu este clar de unde a luat. Intuiesc ca a inclus aici si asig sociale ale patronului adica 23% si medicina 4.5%, Dar oricum nu iese cifra anuntata de el. Si nu stii de ce a inclus aici si TVA, care nu are treaba aici de loc.

  Intradevar pentru a plati unui angajat la mina un salariu de 4000 lei, patronul trebuie sa cheltuie in total circa 6300 lei (in dependenta de scutiri) ceia ce ar insemna ca la stat in forma de impozite si taxe se achita in jur de 58%. La salarii mai mari acest procent ajunge pina la 65%.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...