37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Facilități pentru cetățenii străini. Vor fi scutiți de la unele taxe de stat

Facilități pentru cetățenii străini. Vor fi scutiți de la unele taxe de stat

02.12.20161.189 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Organizațiile și cetățenii străini, care implementează proiecte de dezvoltare sau de asistență tehnică în baza unui tratat internațional, vor fi scutiți de plata taxei de stat pentru serviciile prestate de autoritățile și instituțiile publice.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat ieri de Guvern. Proiectul nu se referă și la serviciile prestate de instanțele de judecată, ceea ce înseamnă că cetățenii străini vor achita în continuare taxele prevăzute de lege.

Astfel, țara noastră s-a angajat să scutească de impozite organizațiile de implementare și birourile acestora, precum și experții independenți finanțați de acestea. La cererea organizației de implementare, scutirile preconizate urmează a fi acordate în cadrul prestațiilor directe și pentru bunurile achiziționate în Republica Moldova. De asemenea, vor fi scutite de impozite, taxe și alte plăți obligatorii toate recuperările din finanțări, garanții și înțelegeri similare. Ceea ce înseamnă că toate impozitele, taxele și alte plăți obligatorii pe care partenerul de implementare urmează să le achite nu vor fi sustrase din mijloacele financiare acordate prin intermediul organizației de implementare.

Anterior, facilitățile se refereau doar la organizațiile și cetățenii germani și erau incluse în Acordul privind cooperarea pentru dezvoltare dintre  Republica Moldova și statul german.

Tot ieri, Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect al deputaților, care prevede  crearea unui cadru legal facil pentru anumite categorii de persoane care activează în domeniul IT - persoane cu funcție de conducere, investitori și specialiști de înaltă calificare, și care va simplifica procedura aflării acestora pe teritoriul Republicii Moldova. Condiția este ca scopul intrării și aflării pe teritoriul țării noastre să fie determinat de activitățile în domeniul IT.

În prezent, Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova reglementează intrarea, aflarea și ieșirea străinilor pe/de pe teritoriul țării, acordarea și prelungirea dreptului de ședere, documentarea acestora etc. De asemenea, Legea cu privire la migrația de muncă reglementează desfășurarea activităților de muncă provizorii ale lucrătorilor migranți, condiții de acordare, prelungire, revocare a dreptului la muncă și de ședere provizorie. Nici una dintre aceste două legi, însă, nu stabilește condiții de intrare și ședere temporară, proceduri de documentare și evidență a „persoanelor cu funcție de conducere", „investitorilor", „specialiștilor de înaltă calificare". Or, aceste categorii de străini nu pot fi calificați drept simpli lucrători imigranți, administratori ai unei persoane juridice sau lucrători detașați de la o companie din Republica Moldova.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...