Combinatul Republican de producție și de instruire a Invalizilor „Bunătate" SRL și întreprinderea de Producție și Instruire a Invalizilor „Handi" SRL vor fi ecxluse din Lista organizațiilor și întreprinderilor societăților orbilor, societăților surzilor și societăților invalizilor, scutite de vărsare la buget a TVA aferentă mărfurilor produse și serviciilor prestate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 182 din 13 martie 2013.
În același timp, cele două întreprinderi vor fi excluse din Lista organizațiilor și întreprinderilor societăților orbilor, surzilor și orbilor, scutite de TVA la importul materiei prime, materialelor, articolelor de completare și accesoriilor necesare procesului propriu de producție.
Potrivit vice-ministrului Finanțelor, Maria Carauș, în cadrul unui control fiscal efectuat la agenții menționați, s-a descoperit utilizarea frauduloasă a dreptului de facilitate acordat de cadrul legal.
Proiectul a fost elaborat ca urmare a rezultatelor controalelor efectuate de către Serviciul Fiscal de Stat,care au demonstrat că această facilitate a fost utilizată în mod fraudulos de către unii oameni de afaceri, care au folosit drept paravan pentru obținerea nejustificată a facilităților, datele personale ale persoanelor cu dezabilități, a declarat vice-ministrul la prezentarea, în cadrul ședinței Guvernului, a proiectului privind revizuirea listei organizațiilor care beneficiază de facilitățile fiscale.
Astflel, s-a constatat că la Combinatul Republican de producție și de instruire a Invalizilor „Bunătate" SRL în perioada iulie-august 2015 și februarie-noiembrie 2016 numărul angajaților persoane cu dezabilități a constituit mai puțin de 50% din numărul total de angajați, fiind încălcate prevederile Legii cu privire la asociațiile obștești, care stipulează că în cadrul acestora numărul specialiștilor persoane cu dezabilități să nu fie mai mic de 50% din numărul total al salariaților.
Aceeași situație a fost depistată și la „Handi" SRL, unde în anumite perioade ale anilor 2012, 2014, 2015 și 2016 nu a fost respectată condiția respectivă.
Conform proiectului, suma TVA care a fost declarată ca scutită de la vărsarea la buget aferent livrărilor de mărfuri/servicii, efectuate în perioadele în care întreprinderile nu au corespuns criteriilor necesare pentru beneficierea de aceste facilităţi și care urmează a fi încasată în bugetul public național constituie peste 15 mil.lei în cazul „Bunătate" SRL și 44 mil. lei pentru „Handi" SRL.
Totodată, în cadrul verificărilor a fost examinată și respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 182 din 13 martie 2013 de către întreprinderea „Prim Plonjor" SA. În acest caz, s-a identificat neprezentarea pentru anul 2016 a Raportului privind conformarea la modul de acordare a scutirii TVA la importul materiei prime, materialelor, articolelor de completare și accesoriilor necesare procesului propriu de producție și scutire de vărsare la buget a TVA la livrarea mărfurilor produse și a serviciilor prestate.
Privind sancțiunile impuse pentru „Prim Plonjor" SA, se menționează că întreprinderea se află la moment în proces de reorganizare și nu activează, iar agentul economic nu a înregistrat efectuarea tranzacțiilor, iar ca urmare, excluderea întreprinderii din lista dată nu are impact asupra bugetului.
NOTĂ: „Bunătate" SRL a fost fondată în 1990. Principala activitate a combinatului este fabricarea de îmbrăcăminte, fiind confecționate costume și jachete de camuflaj pentru Ministerul Apărarii, uniformele Ministerului de Interne, Departamentului de Carabinieri, Biroului de Pază de Stat și alte tipuri de îmbrăcăminte de serviciu.
Întreprinderea de Producție și Instruire a Invalizilor „Handi" SRL, fondată în anul 1992, desfășoară o gamă largă de activitate, cum ar fi fabricarea de textile, servicii de transport și expediere, construcții, comerțul cu amănuntul al textilelor etc.