Expert-Grup prezintă clasamentul performanţei bancare pentru sem.I 2011
Ca şi în trimestrul precedent, liderii clasamentului celor mai performante bănci din Moldova sunt Moldova-Agroindbank (MAIB) şi Victoriabank (VB), arată topul realizat de Centrul analitic independent Expert-Grup pentru sem.I 2011. Pe locul 3, surpriză, este EuroCreditBank, urmat de Moldindconbank (MICB) şi Mobiasbanca (MB). Vezi în continuare clasamentul integral, surprizele şi codaşii acestuia.
Principalele avantaje ale MAIB, potrivit experţilor, sunt profitabilitatea (locul I) şi eficienţa activităţii bancare (locul III). Totodată, MAIB se află în top 5 după calitatea portofoliului şi solvabilitate. Principalul atu al VB este profitabilitatea. Totodată, VB se bucură de cea mai înaltă încredere din partea populaţiei, fiind locul I la capitolul soldului de depozite. Însă, la subcapitolul eficienţă, VB deţine doar locul 10, iar la calitatea portofoliului – locul 9.
Locul 3 este în clasamentul performanţei bancare e deţinut de EuroCreditBank care constituie o surpriză. Experţii remarcă activitatea destul de specifică a acestei bănci, care acordă multă atenţie speculaţiilor de bursă financiare şi valutare. Totodată, principalul dezavantaj al acesteia este eficienţa activităţii bancare, ocupând locul 13 din sector. Topul celor mai performante 5 bănci este încheiat de MICB şi MB, care au coborât cu câte o poziţie în clasament.
La limita inferioară a ratingului, ca şi în trimestrul precedent, se află Universalbank. Pe penultimul loc se află BCR Chişinău, care a înregistrat cea mai puternică cădere în rating faţă de alte bănci. Alte bănci care se menţin pe ultimele locuri în rating este ProCreditBank şi Eximbank.
Menţionăm că, potrivit unei analize realizate de UNIMEDIA, în top 5 cele mai profitabile bănci la situaţia din 30 iunie 2011 se regăsesc MAIB, VB, MICB, MB şi Fincombank. Astfel, deşi EuroCreditBank se află pe locul 8 în clasamentul profitabilităţii aceasta a devansat MICB, MB şi Fincombank în topul performanţei bancare, care ia în consideraţie nu doar profitabilitatea, dar şi solvabilitatea, eficienţa şi calitatea portofoliului de credite.