37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Expert-Grup: Gradul de transparenţă bugetară în Moldova are un nivel scăzut

Expert-Grup: Gradul de transparenţă bugetară în Moldova are un nivel scăzut

20.07.20121.321 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Expert-Grup: Gradul de transparenţă bugetară în Moldova are un nivel scăzut

 

Nivelul de transparenţă în procesul elaborării bugetului de stat în ţara noastră lasă de dorit. Potrivit unui studiu al Expert-Grup, care va fi lansat astăzi, transparenţa în procesul bugetar poate fi evaluată la 60 de puncte pe o scară de o sută de puncte.

Acest rezultat plasează Moldova la limita dintre categoria de ţări "cu o informaţie puţin dezvăluită" şi cea "cu o dezvăluire semnificativă". În cadrul dezbaterilor de astăzi urmează să fie prezentate şi două rapoarte. În unul va fi făcută evaluarea transparenţei procesului bugetar, iar în al doilea va fi făcută o analiză a raportului de executare a bugetului de stat pentru anul 2011.

Potrivit experţilor, raportul de executare a bugetului de stat pentru anul 2011 corespunde standardelor minime de raportare bugetară. În acesta nu au fost prezentaţi, însă, mai mulţi indicatori de progres.

"Ne dorim dezvăluirea unui volum mai mare de informaţii, inclusiv icele care să explice de unde vin abaterile în colectarea veniturilor şi executarea cheltuielilor. Raportul privind executarea bugetului de stat trebuie să reflecte în mod clar cum finanaţarea bugetară a influenţat atingerea unor rezultate de politici", a declarat directorul executiv Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi.

Raportul constată că nivelul de transparenţă bugetară din Moldova este puţin mai înalt decât în România, Italia, Portugalia şi chiar Grecia, dar mai scăzut decât în Ucraina şi Columbia. Ministrul Finanaţelor susţine că Moldova este pe calea progresului în acest sens, dar mai are de lucrat.

"Lucrurile au evoluat, dar mai avem mult de lucru pentru a ajunge la cele mai bune practici internaţionale. Pentru asta e nevoie de perfecţionarea şi în continuare a cadrului legal, normativ. Totodată, este nevoie de Leadership, necesar pentru a asigura transparenţa totală şi în domeniul finanaţelor publice", a precizat ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa.

Potrivit experţilor, rapoartele bugetare pentru anii 2008-2011 sunt mai degrabă nişte documente contabile decât rapoarte analitice.

Primul raport arată că nivelul de transparenţă bugetară în Moldova este puţin mai înalt decât în România, Italia şi Portugalia, dar jos decât în Ucraina şi Columbia.

Publika.md menţionează că, anul acesta, estimările Ministerului Finanţelor referitoare la veniturile la Bugetul de Stat nu s-au adeverit. Ca urmare, la 21 iunie, Guvernul a fost nevoit să rectifice Bugetul de Stat prin micşorarea veniturilor şi cheltuielilor.

După rectificare, Legea Bugetului de Stat prevede venituri mai mici cu 334 de milioane de lei. Iar cheltuielile bugetare vor scădea cu 425 de milioane de lei. Ca urmare, şi deficitul bugetar va ajunge la 906 milioane de lei. Această situaţie a fost determinată de faptul că veniturile din TVA la import vor fi cu aproape 400 de milioane de lei mai mici, iar 95 de milioane de lei nu vor fi încasate din accizele pentru băuturile alcoolice tari şi bere.

De asemenea, alte 260 de milioane de lei vor întârzia să vină, în acest an, de la donatorii externi. La 1 iulie, deficitul bugetului de stat a atins deja nivelul de 746 milioane de lei, practic, egal cu deficitul preconizat iniţial în bugetul pentru anul acesta, de 797 milioane de lei, notează agenţia Infotag.

 

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Multumim,desigur,de studiul petrecut de catre Expert-Grup…Dar,si fara a petrece asemenea studii,este clar,ca nivelul de Transparenta in acumularea si cheltuirea resurselor bujetare in Moldova,e la nivelul de 1% din o suta…Aceasta se vede din toate publicatiile in editiile periodice-numai cifre jenerale,fara nici o concretizare a repartizarii fiecarul leu!!! Dar,veniturile la bujet-in ce mod au fost planificate,daca estimarile nu sa-u adeverit??? Inseamna,sau asa specialisti avem(care e necesar de pedepsit(cum,de exemplu, se pedepsesc contribuabilii,care nau prognozat corect platile de avans a impozitului pe venit),sau povara impozitelor, taxelor,peniurilor,a amenzilor , pe umerii intreprinzatorilor, e asa de mare,ca intreprinderile se inchid cu incetul…..Dar,pe cine din Guvern si din M.F. ii intereseaza aceasta???!!! Ca consecinta a planificarii incorecte(primire in mare graba a Politicii fiscale pe a.2013-se grabeau la odihna parlamentarii…), agricultorii,nemultamiti(si e feresc!!!) o sa declare proteste oficiale,daca nu sa rezolva intrebarea cu 20% TVA la productia agricola….Cine vor fi urmatorii: producatorii,importatorii,exportatorii,comerciantii???!!! Dar,TRANSPARENTA,cum na fost in Statul nostru,asa,din pacate, nici no sa fie-nui convinabil lucrul acesta(pentru unii!!!)….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...