37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Expert-Grup: Economia evoluează după cifre noi, dar după modele vechi

Expert-Grup: Economia evoluează după cifre noi, dar după modele vechi

17.05.20111.021 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Expert-Grup: Economia evoluează după cifre noi, dar după modele vechi

 

Trendul pozitiv, demarat în 2010 în unele sectoare ale economiei reale a determinat revizuirea principalilor indicatori macroeconomici. „Deşi aparent pozitive, aceste tendinţe pot fi temperate cu uşurinţă odată cu disiparea factorilor care le determină şi cu accentuarea riscurilor existente”, susțin experții de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup în noul număr de expres analize. Vezi în continuare părerea analiștilor despre noile prognoze anunțate de Ministerul Economiei.

Creşterea producţiei industriale în ianuarie – februarie 2011 cu 11,7% faţă de anul precedent a determinat majorarea prognozei anuale a indicelui producţiei industriale până la 7,5%. „La o privire mai atentă, concludem că acesta este de fapt efectul întârziat al fenomenului de recuperare economică, care se va epuiza până la sfârşit de an, deoarece sectoarele care au avansat cel mai mult în primele luni ale anului 2011 sunt anume cele care erau încă în criză profundă în 2010”, scrie Expert-Grup.

Producţia agricolă a înregistrat o creştere cu 8,4% în primul trimestru, aceasta făcând posibilă majorarea prognozei de creştere a sectorului până la 5%. „Deşi prognozele climaterice pot să ne joace festa oricând, în anul curent mai există un risc care nu trebuie ignorat. Reducerea drastică a subvenţiilor în agricultură în 2011 se poate solda nu doar cu creşterea preţurilor la producţia agricolă, dar şi ieşirea de pe piaţa a unor fermieri care nu vor putea suporta în întregime costurile activităţii sau nu vor mai găsi profitabilă această activitate”, atenţionează Expert-Grup.

Potrivit experţilor, economia într-adevăr avansează, dar modelul de creştere economică nu se schimbă. „Consumul va continua să fie principală sursă a creşterii, alimentat în special de fluxurile înalte de remitenţe şi satisfăcut în mare parte din importuri. Chiar dacă relansarea partenerilor economici ai RM va spori cererea externă şi va stimula exporturile, aceasta nu este suficientă pentru a schimba esenţial situaţia”, concluzionează Expert-Grup.

Amintim că la 11 mai, Ministerul Economiei și-a prezentat noile prognoze macroceconomice, Potrivit acestora, în 2011, volumul producţiei agricole va creştere cu 5%, exporturile - cu 22%, importurile - cu 21%, investiţiile în capital fix - cu 12%. Se estimează că rata inflaţiei va constitui la sfârşitul anului 2011 circa 8%, iar PIB va creşte în acest an cu 5%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...