Expert-Grup: Creşterea economică din trim.I 2011 - cea mai înaltă de la depăşirea crizei
Creşterea economică de 8,4% înregistrată în trm.I 2011 este cea mai înaltă rată înregistrată de la depășirea crizei economice globale, comunică Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Deşi am depăşit multe țări CSI în ceea ce priveşte creşterea PIB-ului la început de 2011, această evoluție se înscrie în trendul general al regiunii, susţin experţii. Astfel, şi alte ţări au înregistrat creşteri majore, cum ar fi Belarus - 10,9%, Letonia - 10,1% şi România - 6,7%. Vezi în continuare ce consideră experţii despre calitatea creşterii economice înregistrate.
Consumul a continuat să fie forţă motrice, contribuind mai mult ca altă dată la creşterea economică - cu 12%. Acesta, în condiţiile în care remitenţele au crescut cu aproape 20% în această perioadă, remitenţele fiind de fapt principala sursă de creştere a consumului, atât timp cât ocuparea forţei de muncă nu s-a îmbunătățit radical și nici salariile nu au înregistrat un salt spectaculos, menţionează experţii. Astfel, potrivit Expert-Grup, este evidentă persistența modelului economic vechi, care probabil pe termen scurt este unica opțiune pentru RM.
Creşterea consumului a determinat şi majorarea semnificativă a impozitelor nete pe produse (17,1%), în aşa fel schimbând structura PIB-ului, în care impozitele pe produs deja reprezintă peste 17%, iar ponderea valorii adăugate brute este în scădere. Adiţional, creşterea consumului înclină din nou balanţa comercială în direcţia nefavorabilă, astfel încât PIB-ul este influenţat negativ de exporturile nete (diferenţa dintre importuri şi exporturi).
Experţii menţionează şi creşterea realizată în formarea brută de capital cu 32,5%, pe care o considerăm una dintre cele mai pozitive evoluţii pe parcursul trm.I 2011, determinată de revenirea sectorului privat. Totuşi, analiştii economici susţin că investitorii străini continuă să fie reticenți atât faţă de intrarea pe piaţa locală, cât şi în extinderea afacerilor existente, conform datelor privind trendul descendent al investițiilor în active materiale pe termen lung finanţate din surse străine.