37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Experţii austrieci şi moldoveni au discutat o posibilă strategie de modernizare a sistemului de pensii

Experţii austrieci şi moldoveni au discutat o posibilă strategie de modernizare a sistemului de pensii

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Experţii austrieci şi moldoveni au discutat o posibilă strategie de modernizare a sistemului de pensii

Între 4-6 martie, curent, la Chişinău, a avut loc seminarul bilateral de experţi „Sistemul de pensii în Austria –model pentru reforma asigurărilor cu pensii în Republica Moldova”(partea I). Seminarul a fost organizat de Ambasada Austriei în Chişinău în cooperare cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Casa Naţională de Asigurări Sociale din Republica Moldova. 

În cadrul seminarului a fost prezentat sistemul austriac de asigurări cu pensii şi iniţiate discuţii cu participanţii despre eventualele puncte de plecare pentru proiectele corespunzătoare de reforme planificate în Republica Moldova. Provocările sistemului actual de pensii din Moldova, potrivit celor trei experţi austrieci sînt vîrsta de pensionare joasă din cauza dezvoltării demografice pesimiste, sistemul complex şi parţial lipsit de transparenţă a diverselor tipuri de pensii, problema credibilităţii populaţiei în sistemul de pensii, survenită din cauza insuficienţei de activitate informativă.

D-na Maria Borta, Preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, a afirmat că reforma sistemului de pensii din R. Moldova nu poate fi caracterizată ca fiind una consecventă, deoarece pe parcursul anilor, au avut loc un şir de abateri de la strategia iniţială, care s-au reflectat într-o serie de modificări, introduse de către Parlament în Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat. Astfel, sistemul actual de pensionare al R. Moldova necesită o perfecţionare şi adaptare la realităţile economice existente. Dînsa a subliniat că aprofundarea cunoştinţelor în domeniul sistemului austriac de pensii va contribui nemijlocit la implementarea noilor standarde în sistemul de pensionare al Republicii Moldova.
 
Al doilea seminar va avea loc în doua jumătate a anului 2013 şi va oferi posibilitatea de a obţine consiliere din partea Austriei, care ar putea fi reflectată în proiectul nou de lege şi ar putea însoţi proiectul de reformare prin expertiza austriacă.

Comentarii

  1. cucu spune:

    Dînsa a subliniat că aprofundarea cunoştinţelor în domeniul sistemului austriac de pensii va contribui nemijlocit la implementarea noilor standarde în sistemul de pensionare al Republicii Moldova.
    E salutabil acest lucru daca s-ar tine cont de nivelul de trai al austriecilor format de zeci de ani comparativ cu saracia si nivelul de trai mizerabil la care sa ajuns pentru majoritatea considerabila a moldovenilor.

  2. Victoria spune:

    Da,stimata d-a M.Borta,perfectionati-va cunostintele!!!! Aceasta e normal…Dar,va rugam-nu face-ti experienta pe poporul nostru-necajit si obijduit de toate reformele voastre!!!….Aduceti nivelul de viata la acela,din tarile,la care va orientari,si,apoi,dupa calcule,consultatii cu specialistii,COMPETENTI, in aceste domenii, sfatuindu-va cu opinia publica,puteti sa implementati ceva in Moldova!!!!…..Da,pe kit sa uit-de ar fi mai TRANSPARENTA repartizarea mijloacelor,venite in Fondul Social,Fondul pensionar,Fondul medical s.a., mai usor ar merje toate reformele!!!….Am obosit de experiente asupra noastra!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...