37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Experţi UE avertizează: Veţi mări brusc accizele la tutun, va creşte la fel de brusc şi contrabanda

Experţi UE avertizează: Veţi mări brusc accizele la tutun, va creşte la fel de brusc şi contrabanda

28.07.2011987 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Experţi UE avertizează: Veţi mări brusc accizele la tutun, va creşte la fel de brusc şi contrabanda

 

Majorarea accizelor la tutun urmează să fie efectuată gradual, pentru a evita o creştere spectaculoasă a contrabandei cu ţigări, de această părere sunt experţii din statele UE care au participat la Conferinţa Euromonitor pe problemele de taxare în Republica Moldova.

Potrivit experţilor din Lituania, Bulgaria, Ungaria şi România creşterea accizelor trebuie să fie graduală, predictibilă şi corelată cu puterea de cumpărare, acordându-se o atenţie deosebită şi resurse necesare pentru lupta împotriva contrabandei, în contextul cooperării interinstituţionale şi colaborării cu industria.

Potrivit cifrelor prezentate de experţi, acolo unde accizele au crescut masiv şi brusc, contrabanda a înregistrat cote spectaculoase: 50% în Lituania, 48% în Bulgaria. România şi Ungaria, care atinseseră la un moment dat 36%, respectiv 27%, au făcut eforturi deosebite pentru combaterea contrabandei.

Reprezentantul FMI în Moldova, Tokhir Mîrzoev, a apreciat că în privinţa accizelor e recomandabil să se negocieze un program gradual de armonizare a nivelului acestora cu UE, dat fiind riscul major de eludare a legii pentru unele produse, cum ar fi cele din tutun. “Atingerea echilibrului este un proces delicat si dificil şi este important să se asigure o povară fiscală echitabilă”, a adăugat reprezentantul FMI.

La acelaşi subiect reprezentantul Directoratului General pentru Taxare şi Uniune Vamală al Comisiei Europene,Frank Van Driessche, a afirmat că “structura şi frecvenţa creşterii taxelor sunt în strânsă legătură cu comerţul ilicit, motiv pentru care trebuie avute în vedere gradualitatea, echilibrul şi paşii anuali”. „În acest sens e nevoie de combaterea comerţului ilicit, ţintirea nivelului minim de acciză din UE, prin adaptare şi nu prin preluare mecanică, în context regional”, a declarat Frank Van Driessche.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei