37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Experţi: Politica fiscală din 2013 are doar modificări tehnice

Experţi: Politica fiscală din 2013 are doar modificări tehnice

31.05.20121.258 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Experţi: Politica fiscală din 2013 are doar modificări tehnice

Politica fiscală din 2013 are doar modificări de natură tehnică. În acest domeniu există doar documente tehnice referitoare la fiscalitate, dar lipseşte un document de politici. Lipsa unei politici fiscale este accentuată de lipsa scopului, metodelor şi a viziunilor în acest domeniu, sunt de părere participanţii Agendei Naţionale de Business.

„Politica fiscală nu trebuie să fie elaborată doar de către ministere, ci împreună cu mediul de afaceri. Sectorul antreprenorial trebuie să fie activ şi să propună Ministerului Finanţelor sugestiile sale cu privire la scopurile, obiectivele politicii şi modul de atingere ale acestora. Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că procedurile politicii fiscale aplicate nu corespund principiilor fiscale. Unul din motivele invocate este lipsa unei relaţii consolidate dintre mediul de afaceri şi autorităţi. Totodată, în prezent, consultările autorităţilor cu asociaţiile de business poartă un caracter pur formal. În acelaşi timp, este necesară şi promovarea mai activă a mediului de afaceri”, sunt de părere experţii.

Aceştia sunt de părere că trebuie întărită capacitatea de expertiză a asociaţiilor, pentru ca acestea să poată formula corect propunerile, formarea unor Consilii independente de experţi pentru expertiza actelor normative şi monitorizarea implementării actelor normative în domeniul fiscalităţii;,reprezentarea membrilor asociaţiilor de business în Consiliul Economic pe lângă Guvern, stabilirea corectă a priorităţilor mediului de afaceri şi promovarea acestor priorităţi, implicarea mai activă a mediului de afaceri în elaborarea politicii fiscale pentru anul 2013, participarea antreprenorilor la evaluarea impactului politicilor şi legilor.

Politica fiscală pentru anul 2013 propune o serie de modificări printre care majorarea cotei TVA de la 6% la 8%, pentru gazul consumat, limitarea veniturilor pentru patentari de la 300 mii lei la 100 mii lei şi majorarea la cinci zile de plată pentru incapacitate de muncă din partea angajatorilor pentru salariaţi. 

Comentarii

  1. xxx spune:

    intradevar nimic deosebit, observati ca anul acesta nu au fost asa de multe probleme cu modificarile in codul fiscal,

  2. Victoria spune:

    „Modificarile tehnice” o sa ne aduca inca mai multa saracie in tara!!! Mai bine sar ghindi,cum de esit din impasul acesta,dar,nu de agravat situatia inca mai tare!!!…Foarte mii interesant-si cu ce,marog,ii incurca cei cu patente???!!! In orice caz,de la dinsii vine venitul stabil si permanent in bujet!!!(dar unde se duce-e o alta intrabare!!!)….Stimati domni de la Consiliul Economic,sa fim sinceri,nu aveti nevoie D-stra nici de o implicare a mediului de afaceri in treburile voastre,nu va intereseaza nici kind nici o parere a antreprenorilor din Moldova!!! Am facut concluzia aceasta,analizind toate comentariile PROFESIONISTILOR la Lejile voastre prostesti-inca nici o modificare na fost efectuata cu cap!!!.Cui ii trebue fatarnicia aceasta??? Kredeti,ca va face fata???!!! ..Da,in a.2013,ma indoiesc,daca nu vor fi aceleasi discutii…Unii propun si demonstreaza rezolvari concrete(mediul de afaceri si profesionistii in domeniu),dar altii se fac surzi si inventeaza diferite faradeleji(Consiliul Economic, Min.Fin. si alte structuri de stat)…Cum oare nu intelejeti, ca numai,daca toti o sa fie IMPACATI,o sa esim din impas!!! Dar,la noi,in Moldova se primeste ca in fabula lui Alexandri-„Racul,Lebada si Stiuca”!…-fiecare traje la dinsul…Si….raminem toti pe loc…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...