În MO nr. 301-315 din 18 august 2017 a fost publicată Legea nr.178 din 21 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative.
Prin Legea menţionată au fost operate modificări la art. 402 alin. (2) din Codul contravenţional. Urmare a noilor modificări aprobate, începând cu 18 august 2017, sunt în drept să examineze cauze contravenţionale şi să aplice sancţiuni nu doar persoanele cu funcţie de conducere din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, ci şi inspectorii fiscali.
Scopul modificărilor aprobate este de a asigura optimizarea procesului de aplicare a prevederilor Codului contravenţional și a nu crea deranj contribuabililor.
Această modificare a fost impusă şi de numărul mare de procese-verbale întocmite de organele fiscale (mai mult de 20 de mii de procese-verbale anual), cât şi de necesitatea ca procesele-verbale să fie examinate în fiecare unitate teritorial-administrativă a Republicii Moldova.
Astfel, urmare a aprobării acestor modificări, contribuabilii nu vor mai fi invitaţi la examinarea procesului-verbal cu privire la contravenţie la Serviciul Fiscal de Stat în situaţia în care documentul a fost întocmit în prezenţa contribuabilului contravenient, deoarece inspectorii fiscali care au constatat contravenţia vor fi competenţi să aplice şi sancţiunea sub formă de amendă, prevăzută de partea specială a Codului contravenţional pentru fapta contravenţională săvârşită de contravenient.
Totodată, reamintim că în MO nr. 441-451 din 16 decembrie 2016 a fost publicată Legea nr. 208 din 17 noiembrie 2016 privind modificarea şi completarea Codului contravențional, prin care au fost operate modificări şi completări la art. 384.
Conform completărilor operate, persoana în a cărei privinţă a fost pornit proces contravenţional are dreptul să ceară şi să primească despăgubiri pentru prejudiciul cauzat prin acțiunile sau inacțiunile ilicite ale autorității competente să constate contravenția sau să soluționeze cauza contravențională (art. 384 alin. (2) lit. u) din Codul contravenţional).
Acest drept se oferă persoanei doar în cazul în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, s-a constatat caracterul ilicit al acțiunilor sau al inacțiunilor autorității competente să constate contravenția sau să soluționeze cauza contravențională.