37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ex – Miniştrii Finanţelor şi foştii şefi ai Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nu sunt indiferenţi vizavi de îmbunătăţirea administrării fiscale

Ex – Miniştrii Finanţelor şi foştii şefi ai Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nu sunt indiferenţi vizavi de îmbunătăţirea administrării fiscale

07.06.2013960 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ex - Miniştrii Finanţelor şi foştii şefi ai Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nu sunt indiferenţi vizavi de îmbunătăţirea administrării fiscale

Domnul Ion Prisăcaru a invitat luni, 03 iunie, “la o ceaşcă de cafea” cu ex - miniştrii Finanţelor şi foştii şefi ai Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, pentru a realiza un schimb de păreri privind aspectele de îmbunătăţire a administrării fiscale, în baza bunelor practici acumulate de dumnealor.

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a manifestat recunoştinţă faţă de cei prezenţi pentru aportul adus la dezvoltarea sistemului fiscal şi administrării fiscale la diferite etape şi le-a mulţumit pentru faptul că au acceptat invitaţia. Apoi a descris acţiunile realizate din programul de modernizare a administrării fiscale şi de acordare a suportului contribuabililor în scopul stabilirii unui parteneriat durabil, precum şi a prezentat viziunile sale privitor la activităţile de perspectivă.

Doamna Zinaida Greceanîi a mulţumit pentru invitaţie, declarînd că este pregătită să depună eforturi pentru a îmbunătăţi relaţiile Serviciului Fiscal de Stat cu mediul de afaceri, deoarece organul fiscal trebuie să reprezinte un partener de încredere pentru agenţii economici şi a perfecţiona legislaţia ce ţine de politica şi administrarea fiscală. Mai mult ca atît, este ferm convinsă că dl. Ion Prisăcaru va reuşi să modifice situaţia actuală în favoarea contribuabililor, datorită profesionalismului debordant de care dă dovadă, îndemnîndu-l să participe la şedinţele Comisiei economie, buget şi finanţe.

Domnul Manole Mihail, ex-ministru, a sugerat să fie revăzut cadrul legal, în scopul micşorării presiunii fiscale, pe lîngă aceasta a sugerat majorarea nivelului de profesionalism al inspectorilor prin instruiri la nivel internaţional, implementarea continuă a reformelor, cît şi revederea procedurii de restituire a TVA.

Un alt ex – ministru şi fost şef al IFPS, domnul Mihai Pop a evidenţiat că este mai benefic să fie angajate persoane cu studii în domeniul financiar şi contabil, decît să se desfăşoare procesul de reciclare a cadrelor. Un alt aspect vizat a fost reexaminarea mărimii amenzii, deoarece amenda reprezintă un element ce contribuie la dezvoltarea corupţiei. A sugerat ca inspectorii fiscali să pună accent pe controlul importului şi exportului.

Unele aspecte ce ţin de procedura efectuării controalele fiscale, întocmirea actelor de control, oferirea posibilităţii agenţilor economici de a corecta erorile depistate în timpul controalelor fiscale, a fost evidenţiate de către fostul şef al IFPS şi ex-viceministrul Finanţelor, domnul Bivol Nicolae.

Domnul Puşcuţa Sergiu, a propus consolidarea eforturilor pentru depistarea schemelor care prejudiciază bugetul statului, mai ales în cazul exporturilor, în acest sens se necesită o colaborare strînsă cu Serviciul Vamal şi accesul la baza de date a instituţiei. De asemenea, perfecţionarea Registrului electronic al facturilor fiscale şi înlăturarea erorilor, revizuirea procedurii efectuării cumpărăturii de control.O altă idee a fost optimizarea conlucrării cu CNAS-ul, astfel încît contribuţiile să fie parte componentă a Codului fiscal.

Domnul Coadă Victor, a atenţionat despre necesitatea conlucrării Serviciul Fiscal de Stat cu reprezentanţii mediului de afaceri, promovarea unui tratament de la egal la egal, iar în cazul elaborării actelor normative recomandă o monitorizare a aplicării acestora în teritoriu şi pedepsirea drastică a încercărilor unor inspectori fiscali de a lua parte la actul de corupţie.

Fostul şef al IFPS, domnul Nicolae Platon a menţionat că eficacitatea controalelor fiscale începe cu o planificare corectă, a sugerat standardizarea proceselor și impozitarea tranzacţiilor în cadrul zonelor off-shore. Un mare accent e necesar de fixat pe impozitarea inversă şi pe întrevederile cu agenţii economici pe domenii, fapt ce ar spori credibilitatea SFS.

Domnul Ion Prisăcari a mulţumit pentru implicarea activă, menţionînd că ideile înaintate vor fi preluate şi implementate întru perfecţionarea administrării fiscale.

Comentarii

  1. xxxx spune:

    Asta se numeste „pili v glaza”, cui trebuie toate vorbele acestea, sincer nu ne ajuta cu nimic. Noi vrem sa citim despre pasi concreti. Sa revedeti dnu Prisacari baza practicii fiscale de ex. si sa incepeti aplica articolul 11 dupa cum va-ti laudat ca o sa faceti. Sincer mie mi se creaza o impresie ca a fost un scenariu bine gindit, intii a fost un sef rau care a deranjat pe foarte multi, iar acum apare un sef blind care face totul ca sa arate ca ei sint buni si situatia se scimba, dar in realitate …. Oricum agentii economici o sa vada fata reala a tuturor schimbarilor .

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...