Evitarea erorilor privind aplicarea
Clasificatorului Ocupaţiilor RM şi la stabilirea salariilor de funcţie
Clasificarea ocupaţiilor presupune sistemul unitar de identificare, ierarhizare, codificare a ocupaţiilor din economie, ajustat conform unor principii şi criterii bine stabilite.
Orice specialist responsabil de evidenţa resurselor umane este obligat prin lege să folosească la completarea documentelor oficiale Clasificatorul Ocupaţiilor din Republica Moldova. Înscrierile privind denumirea profesiei sau funcţiei în care a fost angajat salariatul se efectuează în strictă corespundere cu denumirea acestora, specificată în documentul sus numit.
Atribuirea corectă a funcţiilor este un aspect important şi din perspectiva salarizării angajaţilor. Neutilizarea Clasificatorului sau atribuirea greşită a ocupaţiilor presupune o încălcare a legislaţiei muncii şi este pedepsită prin lege.
Articolul 56. CODUL CONTRAVENŢIONAL AL REPUBLICII MOLDOVA
(1) Utilizarea de către persoanele cu funcţie de răspundere, la completarea documentelor oficiale, a denumirilor de profesii sau de funcţii care nu corespund Clasificatorului ocupaţiilor din Republica Moldova se sancţionează cu amendă de la 10 la 50 de unităţi convenţionale.
Pornind de la faptul că specialiştii care duc evidenţa personalului, deseori întâmpină dificultăţi în atribuirea unei funcţii care nu se regăseşte în Clasificator, comit multe greşeli în identificarea corectă a funcţiei/meseriei sau a codului profesiei ceea poate conduce la corectări în carnetul de muncă şi în alte acte, erori în calcularea salariilor de funcţie la formarea statelor de personal, Compania “HR Portal” organizează, la solicitare, pe 30 martie, un seminar complex de instruire cu tematica: “Aplicarea Clasificatorului Ocupaţiilor RM. Salarizarea și normarea muncii”.
În cadrul seminarului, experţii se vor expune asupra celor mai importante aspecte din domeniu, abordând următoarele subiecte:
1. Clasificatorul Ocupaţiilor din RM: modul de utilizare, structura clasificatorului. Stabilirea grupelor şi codurilor ocupaţiilor (funcţiilor).
2. Baza legislativă și normativă a organizării salarizării.
3. Formarea salariului. Coeficienţii utilizaţi: cum se aplică coeficienţii şi formula de calcul.
4. Condiţii, forme și sisteme de salarizare. Structura salariului.
5. Sistemele tarifar şi netarifar de salarizare. Particularităţi practice. Când şi cum se stabileşte: Salariul tarifar. Constituirea Reţelei tarifare de salarizare.
6. Sisteme netarifare de salarizare: variante, exemple practice, Repartizarea salariaţilor pe categorii şi stabilirea grilelor de corelare a salariilor în funcţie de calitatea muncii.
7. Plăţile de stimulare. Sporuri și suplimente. Premierea salariaţilor.
8. Retribuirea muncii în condiţii de muncă nefavorabile.
9. Reţinerile din salariu de 20% şi 50%. Când se aplica procentul maxim de reţinere de 50%.
10.Normele de muncă.
11.Cazurile de acordare a garanţiilor şi compensaţiilor (deplasare, transfer în altă localitate, îmbinarea muncii cu studiile).
12. Modul de calculare a salariului mediu: pe ora, pe zi, pentru lucrătorii sezonieri şi pentru alte situaţii specifice.
Seminarul va fi moderat de către Gheorghe Sircu, Șeful Direcţie Politici Salariale din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei RM şi este destinat inspectorilor serviciului personal, managerilor de resurse umane, directorilor de resurse umane, contabililor-şefi, contabililor.
În cadrul evenimentului, participanţii vor avea posbilitate să adreseze întrebări experţilor şi, totodată, să-şi împărtăşească experienţa în domeniu.
Investiţia de 850 lei include: suportul de curs, materialele şi actele normative dublate în format electronic, prânzul şi certificatul de participare.
Pentru mai multe informaţii privind organizarea seminarului Vă puteţi adresa la: (+373) 22 920 808; (+373) 78 169 229 sau info@hrportal.md