37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   EUBAM continuă să consilieze serviciul vamal în domeniile prioritare de activitate

EUBAM continuă să consilieze serviciul vamal în domeniile prioritare de activitate

26.10.2017789 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Directorul General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a avut o întrevedere de lucru cu șeful Oficiului EUBAM în Republica Moldova, Slawomir Pichor, pentru a discuta perspectivele colaborării ulterioare, urmare a extinderii mandatului Misiunii EUBAM până în anul 2020.

Conform conceptului de activitate aprobat, Misiunea va continua să acorde asistență pe mai multe domenii, stabilite ca fiind prioritare, precum managementul integrat al frontierei de stat (MIFS), analiza riscurilor, combaterea criminalității transfrontaliere, în special a traficului de țigarete.

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a salutat prelungirea mandatului EUBAM, precizând că Misiunea a devenit unul dintre principalii parteneri strategici ai instituției, prin furnizarea unor expertize de înaltă calitate. "Datorită asistenței tehnice și metodologice acordate de EUBAM, am reușit să implementăm o serie de bune practici internaționale care au eficientizat semnificativ activitatea autorității vamale."

În replică, Slawomir Pichor a subliniat responsabilitatea și receptivitatea cu care Serviciul Vamal aplică recomandările înaintate, care se materializează, ulterior, în sporirea eficacității domeniilor asistate. 

De asemenea, reprezentanții EUBAM și-au exprimat disponibilitatea consilierii Serviciului Vamal în procesul de avizare și înaintare a propunerilor la proiectul noii Strategii Naționale MIFS, astfel încât acesta să conțină ultimele practici în domeniul administrării vamale,  aplicate la nivelul statelor membre ale UE.

Un alt domeniu care continuă să beneficieze de sprijinul Misiunii este managementul riscurilor, în acest sens, fiind preconizată optimizarea numărului controalelor vamale bazate pe produse de analiză de risc. Prin această măsură, autoritatea vamală urmărește asigurarea unei mai bune profilări, respectiv gestionări a riscurilor asociate domeniului vamal.

Este de menționat că, analiza riscurilor rămâne a fi unul dintre cele mai eficiente instrumente antifraudă aplicate de către Serviciul Vamal pentru prevenirea fraudelor vamale, în special a traficului ilicit cu țigarete. În rezultatul aplicării acestui mecanism, în corelare cu celelalte instrumente antifraudă precum scanarea și controlul chinologic, Serviciul Vamal a înregistrat, pentru primele nouă luni ale acestui an, o creștere a ratei de depistare a produselor de tutungerie nedeclarate cu cca 40%, fiind reținute în total peste 5,3 mln țigarete. Acțiunile preconizate pe acest palier mai prevăd și monitorizarea trecerii peste frontiera vamală a utilajelor de fabricare a tutunului, astfel încât să fie exclus riscul apariției unor produse contrafăcute, neconforme cerințelor stabilite.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...