37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Este oficial: Din 2012, vom fi impozitaţi după metode indirecte

Este oficial: Din 2012, vom fi impozitaţi după metode indirecte

18.10.20111.590 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Este oficial: Din 2012, vom fi impozitaţi după metode indirecte

 

Deşi părerile referitoare la aplicarea în Republica Moldova a metodelor indirecte de impozitare au fost contradictorii, autorităţile au lucrat în acest sens, metodele urmând să fie aplicate începând de anul viitor. Cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei din 12 octombrie 2011 proiectul de modificare şi completare a Codului Fiscal, care include prevederi referitoare la introducerea metodelor indirecte de impozitare şi aplicarea acestora de la 1 ianuarie 2012.

Astfel, potrivit proiectului aprobat, metodele indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice sunt "metode de determinare a venitului impozabil estimat prin intermediul analizei situaţiei fiscale a persoanei fizice utilizând informaţii dintr-o gama largă de surse mai mult decât dările de seamă fiscale ale persoanei respective".

Subiecţii estimării sunt persoanele fizice rezidente, cetăţeni ai Republicii Moldova ce nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi care:

- în perioada unui an fiscal obţin proprietăţi (bunuri imobiliare, valori mobiliare, mijloace de transport, mijloace băneşti) ce depăşesc cumulativ suma de 1 milion de lei, cu excepţia persoanelor fizice proprietari ai bunurilor imobiliare care au început construcţia până la 1 ianuarie 2012, iar înregistrarea la organul cadastral au efectuat-o după aceasta dată;

- efectuează pe parcursul unui an fiscal cheltuieli individuale, altele decât cele specificate mai sus, ce depăşesc suma de 300 mii lei.

Potrivit ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa, scopul introducerii metodelor indirecte de impozitare este de a-i face pe toţi egali în faţa legii. "Toţi cetăţenii care obţin un venit în Republica Molodova trebuie să-şi onoreze obligaţiile fiscale. Din păcate, în prezent, această povară fiscală este pusă doar pe umerii celor care sunt salariaţi, iar cei care au şi alte venituri decât cele salariale nu sunt în vizorul fiscalităţii", explică Negruţa.

Comentarii

  1. Eu spune:

    Si ca de obicei vin moldovenii de peste hotare muncind vreo 3-5 ani si cumpara un apartament circa de 60 000 euro (echivalent la 1 mln lei) si ce se va intimpla? o sa-l puneti sa platiti impozit pe venit pe veniturile de peste hotare? atunci asteptati mult si bine investitii de la moldoveni in imobile !!!!! Sa ruinam Moldova !!!!

  2. Nata spune:

    Dar cum ramine cu cei ce se ocupa cu „bisnita”?Fac averi de sute de mii, fara sa dea un banut in buget si FS. Dar cind vine virsta de pensie primesc de rind cu un bugetar, care toata viata a lucrat pentru stat cu un salariu mic.

  3. Eu spune:

    Dat Nata este corect ceia ce spuneti, dar tot statul a permis asa ceva si permite in continuare, cei de la piata cum aduceau de la Odessa marfa fara a trece vama asa si aduc in continuare si nimeni nu face nimic, deoarece celor de sus le convine. Eu am vrut sa terntionez ca sa nu se trasforme aceasta intrun instrument de pedepsire pe cei care nu trebuie. Ca cum se vindea inainte casele pe piata secundara oficial la preturi mici asa o sa se vinda si in continuare. Dar blocurile noi care se procura de la firme indica de obicei toata suma (ok sint si exceptii) si atunci tu trebuie sa incepi sa explici ca de fapt ai primit de la parinti, rude, am economisit 10 ani – iar fiscul o sa se rida de tine cu toate declaratiile tale si o sa te puna sa platesti impozite (sau eventual mita pentru a rezolva situatia ) si cum nu a fost dreptate asa si nu o sa fie. Cei mari si tari de obicei sint zgirciti si nu le prea place sa plateasca impozite si cred ca pe viitor tot asa si o sa ramina

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...