37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Emiterea actelor permisive va fi integrată în Ghișeul unic

Emiterea actelor permisive va fi integrată în Ghișeul unic

07.12.2017873 views Guvernul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Etapa la care se află pregătirile pentru integrarea emiterii actelor permisive pentru mediul de afaceri în ghișeul unic a fost analizată astăzi la Guvern, în cadrul unei ședințe de lucru prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip. La eveniment au participat reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai ministerelor şi agenţiilor implicate în emiterea actelor permisive, precum şi ai Băncii Mondiale, care acordă suport în implementarea proiectului.

Prim-ministrul Pavel Filip, a accentuat că Executivul rămâne în continuare insistent în atingerea obiectivului strategic de a îmbunătăți calitatea serviciilor publice. „Trebuie să pornim de la investițiile care poate nu costă atât de mult, dar au un impact mare și sunt așteptate mult de către oameni. Nu ne încurcă nimeni să ne schimbăm atitudinea, să le oferim oamenilor servicii mai calitative. Dacă facem o inventariere și mai profundă, o să înțelegem că multe servicii pot să nu fie în general, mai ales atunci când vorbim despre certificate pe care le luăm de la o instituție pentru a le prezenta la alta", a spus Pavel Filip.

Premierul s-a referit la deschiderea primului Centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice (ASP) la Strășeni, menționând că obiectivul final este oferirea tuturor serviciilor, inclusiv a celor privind eliberarea actelor permisive, prin intermediul ghișeului unic. Astfel, urmează să fie deschise încă 34 de Centre multifuncţionale. În context, Pavel Filip a specificat că numărul actelor permisive a fost deja redus de la peste 412 până la 150. „Din cele 150 rămase, 25 sunt în regim de testare, până la finele lunii decembrie, pentru oferirea acestora prin intermediul ghișeului unic. Restul 125 vor fi pregătite pentru livrare prin ghişeul unic până în aprilie 2018", a precizat Prim-ministrul.

Pentru lansarea platformei electronice a ghişeului unic este necesară elaborarea și implementarea de către autorități a planurilor de acțiuni privind conexiunea la sistem (revizuirea proceselor intra și interinstituționale, digitalizarea informațiilor primare și de registru, consolidarea capacităților umane, evaluarea sistemelor IT). În acest proces se mizează pe o conlucrare proactivă cu ASP, Centrul de Guvernare Electronică și Banca Mondială. De asemenea, în perioada următoare vor fi promovate toate actele normative secundare pentru asigurarea cadrului juridic necesar pentru lansarea sistemului.

Prim-ministrul Pavel Filip, a îndemnat autoritățile publice să întreprindă toate măsurile necesare, pentru a realiza în termen obiectivul propus. „Nu trebuie să așteptăm soluția tehnică, dar anticipat trebuie ca toate instituțiile emitente de acte permisive care vor funcționa ca „back office" în mecanismul conex cu ghișeul unic al ASP să elaboreze planurile de acțiuni instituționale pentru interconexiunea la sistemul ghișeului unic", a conchis Pavel Filip.

Ghișeul unic de eliberare a actelor permisive va funcționa în baza unui Sistem Informațional Automatizat de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive, elaborat cu suportul Băncii Mondiale prin intermediul Proiectului Ameliorarea Competitivității. Implementarea soluţiei de ghişeu unic pentru emiterea actelor permisive va reduce cu circa 60 milioane de lei anual costurile administrative pentru obţinerea acestora.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...