37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Eliminarea banilor de hârtie, soluţie de relansare economică

Eliminarea banilor de hârtie, soluţie de relansare economică

03.03.2016800 views Money.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Larry Summers, fostul Secretar al Trezoreriei SUA şi preşedinte la Harvard, a cerut recent renunţarea la bancnotele de 100 şi 50 de dolari. Aceasta după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a procedat la fel, suspendând tipărirea celei mai valoroase bancnote, cea de 500 de euro.

Oficial retragerea cupiurilor de valoare ridicată are scopul de a combate finanţarea operaţiunilor ilegale, ca traficul de droguri sau a acţiunilor teroriste. Este greu de crezut că aceste lucruri vor putea fi obţinute prin această metodă, consideră mulţi analişti. La Forumul de la Davos, de asemenea s-a discutat despre intensificarea eforturilor pentru eliminarea plăţilor cash.

În cazul în care toate tranzacţiile s-ar efectua prin intermediul conturilor bancare, dobânzile negative practicate de băncile centrale îşi vor atinge scopul. Din moment ce băncile vor percepe ele o taxă pentru banii din cont, în loc să plătească dobândă, populaţia va fi forţată să cheltuie. Aceasta înseamnă creşterea consumului, majorarea producţiei şi în final reluarea expansiunii economice.

Principalele bănci centrale au redus dobânzile până aproape de nivelul zero de aproape opt ani, pentru a stimula creşterea economiei. Însă economiile nu au răspuns pe măsură, efectele secundare fiind mai rele decât rezultatele modeste obţinute până acum.

Totalul datoriilor, atât ale guvernelor, cât şi ale companiilor au urcat la nivele incredibile. În special în Europa, unde pe lângă coborârea dobânzii practicate de BCE în domeniul negativ, au fost injectate lichidităţi importante în sistemul bancar. În ciuda acestor eforturi, zona euro se confruntă în continuare cu fenomenul deflaţionist.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...