37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Economiştii britanici propun instituirea zilei de muncă de patru ore

Economiştii britanici propun instituirea zilei de muncă de patru ore

03.02.2016853 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un grup de economişti britanici vine cu propunerea îndrăzneaţă de a institui un program standard de muncă de patru ore şi nu de opt, cât este în prezent. Cercetătorii spun că şomajul ar scădea, productivitatea ar creşte şi toată lumea ar fi fericită. De altfel, Suedia şi-a propus să treacă la programul de şase ore, iar un prim experiment ce a durat un an şi a fost implementat într-un singur oraş s-a dovedit a fi un succes.

Economiştii britanici spun că un program de muncă de patru ore i-ar obliga pe patroni să angajeze mai mulţi oameni şi, prin urmare, şomajul ar scădea. Totodată, salariaţii nu s-ar simţi extenuaţi şi productivitatea lor ar creşte. Susţinătorii proiectului mai afirmă că, în acest fel, oamenii vor putea să îşi petreacă mai mult timp cu familia şi că bolile asociate stresului şi suprasolicitării la locul de muncă vor face mai puţine victime.

Părinţii vor avea mai mult timp să se ocupe de copiii lor, motiv pentru care delincvenţa juvenilă ar putea să scadă. În teorie, sună foarte bine, dar aceeaşi economişti susţin că programul generalizat de patru ore va duce la scăderea salariilor. Măsura ar fi bună pentru şomeri, nu şi pentru angajaţi.

Dincolo de toate, sunt şanse mari ca, în viitorul apropiat, legislaţia muncii din ţările dezvoltate să sufere schimbări majore. În ultimii ani, tot mai mulţi economişti şi chiar patroni au propus reducerea săptămânii de lucru la patru zile, măsură care ar urmă să contribuie la majorarea numărului angajaţilor dintr-o companie. Ei spun că astfel va creşte consumul, deoarece salariaţii ar avea weekenduri prelungite în care să-şi cheltuiască banii. În prezent, în Statele Unite, 43 la sută dintre companii le oferă angajaţilor posibilitatea de a munci doar patru zile pe săptămână.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...