37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   E bine să ştii: scutirile şi deducerile la impozitul pe venit în anul 2011

E bine să ştii: scutirile şi deducerile la impozitul pe venit în anul 2011

27.03.20122.538 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

E bine să ştii: scutirile şi deducerile la impozitul pe venit în anul 2011

 

Fisc-ul pune în vizorul contribuabililor prevederile legislative aferente scutirilor şi deducerilor la impozitul pe venitul persoanelor fizice în anul 2011, precum şi cotele de impozitare aplicabile pentru veniturile obţinute anul trecut.

Potrivit Codului Fiscal, toţi cetăţenii Republicii Moldova care au obţinut în anul 2011 venituri suplimentare în afara venitului obţinut la locul de muncă de bază, sunt obligaţi să prezinte Declaraţia persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit. Termenul limită de prezentare a Declaraţiei este, potrivit noului program anunţat de FISC, data de 2 aprilie 2012.

Dacă anul trecut ai obţinut venituri în mărime totală de până la 25 200 lei, atunci ţi se va aplica cota de impozitare de 7%. Dacă veniturile obţinute sunt mai mari de 25 200 lei, se aplică cota de 18% pentru suma ce depăşeşte această limită.

Scutirea personală este în mărime de 8100 lei, scutirea pentru persoanele întreţinute constituie 1800 lei, iar mărimea scutirii personale majore este de 12 mii lei. Aceasta din urmă se oferă în anumite cazuri expres prevăzute de legislaţia fiscală, în art.33 alin.(2) din Codul Fiscal. Deducerile de care poţi beneficia pot fi găsite în titlul II din Cod.

Amintim că ziua de odihnă de 31 martie 2012 va fi zi lucrătoare pentru Fisc, cu program de lucru de la orele 8.00 pâna la 17.00, iar până la 30 martie 2012 şi pe data de 2 aprilie 2012, programul a fost prelungit până la ora 19.00. Astfel, ziua de 2 aprilie se va considera drept ultima zi de prezentare a declaraţiei.

Persoanele fizice au posibilitatea de a depune declaraţia utilizând varianta clasică - pe suport de hârtie - sau serviciul de raportare „Declaraţie electronică”, folosind pentru aceasta doar accesul la internet.

Informaţii privind completarea şi depunerea Declaraţiei, puteţi obţine la numărul gratuit 0–8000-1525 sau la oficiul fiscal. Pentru informaţii suplimentare cu privire la prezentarea declaraţiei în format electronic, puteţi contacta la numărul de telefon (022) 822 222 sau vizualizaţi pagina-web servicii.fisc.md.

Comentarii

 1. dabijica@gmail.com spune:

  interesant care, mai bine zis CITE persoane fizice intra pe saitul contabilsef.md ca sa poata citi aceasta informatie folositoare? inafara de contabilii profesionisti, fireste……

 2. Ludmila spune:

  spuneti va rog persoana fizica in ce cazuri prezinta declaratia pe venit

 3. Andrei spune:

  Conform articolului 83 din Codul Fiscal al Republicii Moldova, persoanele fizice au obligaţia de a depune Declaraţia cu privire la impozitul pe venit în următoarele cazuri:
  • în anul 2011 nu au primit salariu, dar au obţinut venituri de la vînzarea proprietăţii – case, apartamente, vile, terenuri, maşini, ş.a.m.d. care depăşesc suma scutirii personale de 8 100 lei;
  • lucrează la două sau mai multe locuri de muncă unde obţin salariu, care cumulativ depăşeşte suma totală de 25 200 lei pe an;
  • au obţinut venituri atît sub formă de salariu, cît şi din vînzarea proprietăţii, a căror sumă totală depăşeşte 25 200 lei pe an;
  • îşi schimbă domiciliul permanent din Republica Moldova în altă ţară.

 4. Cires Elena spune:

  Pentru dabijica@gmail.com: informatia folositoare de pe contabilsef.md poate fi gasita nu doar prin intrare directa pe site, dar si prin intermediul motoarelor de cautare.

 5. Petru spune:

  Nu cred ca pagina acceseaza numai contabili, dar si multi alti care sint legati de domeniu economic, studenti, etc.

 6. Vitalie spune:

  cunoaste cineva care este cota de impozitare pentru angajatii ambasadelor, rezidenti ai RM?

 7. Olesea spune:

  Buna, spune-ti va rog dividentele primite , se considera ca venit ?, ele se inscriu la declaratia cet o8 la alte venituri, sau nu se iau in calcul la executarea declaratiei?

 8. Cires Elena spune:

  Pentru Olesea: dividendele nu se includ in CET-08.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...