37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Drăguțanu: Agenţii economici AU UITAT deja de DOBÂNZI LA CREDITE DE 23-24%. Ei nu vor mai accepta asemenea dobânzi

Drăguțanu: Agenţii economici AU UITAT deja de DOBÂNZI LA CREDITE DE 23-24%. Ei nu vor mai accepta asemenea dobânzi

20.06.20131.067 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Drăguțanu: Agenţii economici AU UITAT deja de DOBÂNZI LA CREDITE DE 23-24%. Ei nu vor mai accepta asemenea dobânzi

Observăm că din 2009 avem un trend descendent a ratei dobânzilor la credite. Cred că agenţii economici au uitat deja de dobânzile la credite de 23-24% şi sunt convins că ei nu vor mai accepta asemenea dobânzi, fapt ce va pune o presiune semnificativă asupra băncilor de a-şi găsi arii de eficientă activitate de creditare şi cea operaţională, astfel încât ratele descendente la credite să continue, a declarat Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

“Noi aşteptăm ca ratele dobânzilor să scadă cu o oarecare stabilizare sau cu o oarecare reducere a ratei dobânzilor la depozite. Practic în toţi aceşti ani şi în următoarea perioadă, persoanele fizice trebuie să se obişnuiască cu un mediu inflaţionist redus, de o singură cifră. BNM va fi determinată să menţină inflaţia la nivelul de 5%, iar agenţii economici trebuie să se obişnuiască să activeze într-un mediu inflaţionist în care preţurile nu vor creşte atât de mult”, a mai precizat guvernatorul la conferința anuală Macro 2013.
Guvernatorul a spus că: “cel mai remarcat este faptul că odată cu scăderea ratei de bază, la 3,5% de la 4,5%, observăm o reacţie practic instantanee la valorile mobiliare de stat pentru 91 de zile, ceea ce ne face optimişti că într-o perioadă nu foarte îndepărtată şi ratele dobânzilor la credite vor lua şi ele trendul descendent”.
Potrivit datelor Băncii Na
ționale a Moldovei, volumul creditelor noi acordate în moneda naţională în luna aprilie 2013 a crescut cu 84.8 mil. lei, sau cu 6.1 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, constituind 1481.0 mil. lei. Rata medie la împrumuturile acordate a constituit 12,40 la sută.
În ceea ce privește împrumuturile în valută străină, acestea au însumat echivalentul a 1289.0 mil. lei mai mult cu 56.5 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. Iar rata medie a fost de 7,27 la sută. 

Comentarii

 1. Stas spune:

  de ce in Europa rata de baza e mai mica de 1%? de ce in Europa creditele sund de 4-5% anul? de ce in Europa inflatia nu depaseste pragul de 5-6%anual? de ce Banca nationala nu poate sa finanteze cheltuielile(ca reparatia drumurilor -investii pe termen lung in economia tarii) Guvernului cum are loc in Europa ? DE CE?

 2. Badea spune:

  De ce?
  Fiindca la noi guvernantii nu se gindesc la oameni.
  Ei se gindesc la firmele lor si la conturile lor din banca.
  Iar ei pe noi, moldovenii, ne manipuleaza si ne arunca praf in ochi cu iluzia `Integrare europeana`.
  Noapte buna moldoveni!

 3. nick spune:

  pentru ca noi suntem muuult, muuult…. în urma Europei.
  poate mai stam vreo 10 ani pe ginduri ce directie sa alegem (Est sau Vest) şi o să ajungem „şi mai departe”!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...