Două luni pe an moldovenii muncesc pentru a plăti taxele la stat
Angajații moldoveni cu un salariu în medie de la 3000 lei la 7000 au muncit în primele două luni ale anului curent pentru a-şi plăti impozitele la stat. Totuşi perioada poate fi mai mare pe măsură ce venitul creşte.
Şase martie este ziua libertăţii fiscale pentru angajaţii moldoveni care au un salariu mediu pe economiei de 3273,5 lei lunar. Pentru angajaţii cu salarii mai mari, care depăşesc 7000 lei lunar, ziua libertăţi fiscale se lungeşte cu câteva luni.
Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, fiecare angajator este obligat să calculeze şi să reţină lunar diverse taxe referitoare la proprii angajaţi ţinând cont de scutirile solicitate de angajat, contribuţiile sau primele calculate conform modului stabilit de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Medicale si Casa Naţională de Asigurări Sociale.
Care sunt aşadar taxele şi impozitele pe care un angajator şi le asumă în momentul angajării unui nou salariat în Republica Moldova?
Primul impozit este cel pe venit, care este reţinut în mod obligatoriu din salariu şi transferat către Inspectoratul Fiscal Principal de Stat. Modul de calcul al impozitului pe venitul din salariu a persoanelor fizice este unul mai complicat, datorita faptului că rata procentuală diferă în funcţie de mărimea salariului, astfel încât aceste cote sunt împărţite după cum urmează:
7 % din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 25200 lei pentru un an. Prin urmare, dacă salariul lunar e mai mare de 2100 lei, suma de 2100 lei va fi impozitată cu 7% iar restul cu o cotă de 18%. Deci, venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 25200 lei se va taxa cu 18%. Această diferenţă de cote s-a impus pentru a proteja salariaţii cu venituri mici. Tot la capitolul impozit pe venitul din salariu trebuie menţionat şi faptul că fiecare persoană fizică rezidentă beneficiază de o scutire personală în valoare de 6300 lei pe an care se deduce din suma brută a salariului înainte de a aplica cotele impozitului.
Un alt impozit este cel achitat către Casa Naţională de Asigurări Medicale şi anume Prima de asigurare medicală, un impozit care poate avea cote fixe (în cazul unei întreprinderi individuale) sau cote procentuale (în cazul unei societăţi cu răspundere limitată sau societate pe acţiuni).
Astfel, angajatorii si salariaţii achită în Bugetul Casei Naţionale de Asigurări Medicale 9,5% contribuţii calculate din salariu dintre care 6% le achită angajatorul, iar 3,5% se calculează din salariul brut al angajatului. Un ultim impozit, dar în acelaşi timp cel mai împovărător pentru contribuabil este taxa plătită către Casa Naţionala de Asigurări Sociale. Angajatorul are obligaţia de a reţine din salariul angajatului şi de a vira către Bugetul Casei Naţionale de Asigurări Sociale 6% contribuţii individuale de asigurări Sociale de Stat obligatorii (Fondul de pensii). Totodată, angajatorul achită o sumă echivalentă cu 23% din salariul angajatului în calitate de Contribuţii de Asigurări Sociale de Stat obligatorii (Fondul de pensii).
Modalitatea de calcul e relativ simplă: din salariul brut se exclud 7% sau 18% (în funcţie de mărimea remunerării) - impozitul pe venit. Alte 3,5% le reprezintă impozitul de asigurare medicală şi încă 6% contribuţiile la Fondul de pensii. În urma calculului obţinem salariul net.
Dacă luăm în calcul toate sumele achitate de angajator pentru un angajat, conchidem că la fiecare sfârşit de lună, angajatorul virează în Bugetul Naţional al Republicii Moldova impozite şi contribuţii obligatorii ce constituie între 42% şi 60 % din salariul angajatului.
Potrivit politicii fiscale şi vamale pe termen mediu, elaborată de Ministerul Finanţelor, pentru anii 2012 – 2014 este prevăzută menţinerea la nivel de 7% a impozitului pe venit a persoanelor cu un venit anul de până la 25,2 mii lei şi de 18% pentru cele cu venituri mai mari de 25,2 mii lei.
Angajaţii cu salariu mediu pe economie muncesc o lună pentru a-şi plăti impozitul la stat
Primele două luni şi şase zile din anul curent angajații moldoveni cu un salariu mediu pe economie de 3273,5 lei au muncit pentru a-şi onora plăţile la impozitul pe venit la stat, asigurarea medicală şi contribuţiile la Fondul de pensii în sumă de 8029 lei. Suma totală a impozitului pentru un venit total de 39282 lei este de 4298 lei. Primii 25200 lei sunt impozitat cu 7%, iar ceilalţi 14082 lei cu 18%. La aceştia se mai adaugă asigurarea medicală şi contribuţiile la Fondul de pensii, care constituie anual împreună 3731 lei.
Dacă angajații cu un salariu mediu pe economie lucrează peste două luni pentru a-şi plăti impozitul pe venit, salariații din domeniul financiar bancar muncesc trei luni şi nouă zile pentru a-şi onora plăţile la stat, asigurarea socială şi Fondu de pensii. Pentru un salariu lunar de 7214,8 salariații din domeniul financiar achita un impozit cumulativ de 15021 lei anual (7% din 25200 şi 18% din 61377). La această sumă se mai plusează 6% din salariu pentru plățile în Fondul de Pensii şi 3,5% pentru asigurarea medicală, care ajung la 8224 lei.
De asemenea, şi salariaţii din domeniul energetic, gaze şi apă achită impozite substanţiale. La un salariu mediu de 5263,4 lei lunar, impozitul pe venit pe care trebuie să îl achite aceştia este acumulat într-o lună şi jumătate de muncă. Venitul anual al acestora se ridică 63160 dintre care o sumă de 37960 este impozitată cu 18%. Dacă mai adăugăm şi cei 8596 lei achitaţi pentru Fondul de Pensii şi asigurarea medicală, constatăm că angajaţii din sector trebuie să mai muncească încă vre-o două luni pentru a se achita complet cu statul.
În timp ce angajaţii din domeniul financiar, gaze şi aprovizionare cu apă au venituri anuale ce depăşesc cu mult suma de 25200, veniturile anuale ale celor din agricultură rămân a fi cele mai mici pe economie, iar media anuală e de 23416 lei, impozitul pe venit fiind, de regulă 7%.
Potrivit datelor Fisc-ului, în 2011 persoanele fizice au obţinut un venit brut de 5,02 miliarde lei faţă de 4,89 miliarde lei în 2010, în timp ce venitul impozitat a constituit 3,58 miliarde lei, mai mult cu 0,22 mil. lei, iar impozitul pe venit spre plată s-a cifrat la 55,27 mil. lei faţă de 45,53 mil. lei.
Royalty, soluţia salvatoare pentru angajaţi şi angajatori
Pentru a scăpa de povara impozitelor salariale mari, o parte din angajatori, achită o parte din salariu care nu depăşeşte 2500 lunar, iar restul salariului e plătit sub formă de dobânzi, pentru care angajatorul achită un impozit unic de 15%. La sfârşit de an salariatul nu mai este impozitat suplimentar, chiar dacă veniturile depăşesc 25200 lei.
Salariul creşte însă jumătate e înghiţit de inflaţie
Statisticile arată că în luna martie 2012, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3273,5 lei, înregistrând o creştere cu 9,7% faţă de luna martie trecut.
Pe de altă parte, rata inflaţiei anuale pentru luna martie 2012 a constituit 5,4%, diminuându-se cu 0,7 puncte procentuale faţă de luna precedentă. Rata inflaţiei lunare a consemnat o creştere de 0,2%, fiind condiţionată de majorarea preţurilor la produsele nealimentare cu 0,6% şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1%, în timp ce preţurile la produsele alimentare s-au redus cu 0,1%.
Potrivit BNS, în sfera bugetară câştigul salarial mediu a constituit în luna martie curent 2957,5 lei (+11,9% faţă de martie 2011). În sectorul economic (real) câştigul salarial a înregistrat 3423,6 lei (+8,8% faţă de martie 2011).
Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2012 faţă de luna martie 2011 (calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal brut şi indicele preţurilor de consum) a fost de 104,1%.
Topul statelor cu cele mai mari impozite
Danemarca ocupa primul loc în topul KPMG privind cele mai mari taxe aplicate pe venit între 28-43%.
În Suedia orice venit din investiţii este impozitat cu 30%. Dacă ai strâns peste 300 000 de dolari, eşti taxat cu 49,3%, iar la 100 000 de dolari - cu 34,8%.
În Olanda, dacă veniturile depăşesc suma de 300 000 de dolari, dai statului 44,2%. Taxele sunt mari şi în Papua Noua Guinee, unde averile de peste 300 000 de dolari sunt taxate cu 41%, iar cele de peste 100 000 de dolari cu 39%.
În Belgia, taxele sunt mai mici - 29% pentru un venit de 100000 de dolari. Cifrele sunt asemănătoare în Finlanda: taxele ajung la 40.6% şi respectiv 30%.
Daca joci pe piaţa de capital sau ai venituri din alte investiţii, atunci trebuie să ştii că în Ungaria eşti taxat cu 25%. Acelaşi impozit se aplică şi în cazul Greciei sau Austriei.
Românii muncesc 138 de zile până la ziua libertăţii fiscale
Ziua libertăţii fiscale" în România ar cădea în data de 18 mai, ceea ce înseamnă că în acest an românii au muncit 138 de zile pentru stat. Americanii au marcat ziua libertăţii fiscale pe 17 aprilie, când în SUA s-a celebrat Tax Freedom Day, cu patru zile mai târziu comparativ cu anul trecut, potrivit Tax Foundation. Acest lucru înseamnă că în acest an americanii au lucrat 107 zile, între 1 ianuarie şi 17 aprilie, pentru a câştiga banii necesari pentru a-şi plăti taxele, iar 17 aprilie este prima zi din an în care ei încep să muncească doar pentru ei. În Bulgaria, ziua libertăţii fiscale a fost marcată la 4 mai.