Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, explică deprecierea leului prin faptul că economia Moldovei a fost lovită de şocuri externe, pentru care nu a fost pregătită.
Explicaţiile au fost oferite în cadrul emisiunii „Moldova în direct" de la postul public de televiziune „Moldova 1".
Potrivit guvernatorului, situaţia economică din Federaţia Rusă, dar şi embargourile impuse de către această ţară pentru produsele agricole moldoveneşti, au influenţat direct căderea leului moldovenesc. „Rubla rusească a scăzut dramatic, aşa că muncitorii moldoveni din Rusia trimit acasă mai puţini dolari sau euro ca înainte. Astfel, au scăzut remitenţele. O altă cauză, care a dus la deprecierea leului o constituie scăderea volumului exporturilor, asupra cărora şi-au lăsat amprenta embargourile. Mai este un factor, poate că nu la fel de important, dar care lasă urme. În panică, tot mai mulţi cetăţeni au început să cumpere euro şi dolari. O cauză o mai constituie şi situaţia politică. Unii oameni de afaceri, când văd că nu există stabilitate, încearcă să-şi protejeze capitalurile scoţându-le din ţară", a precizat Drăguţanu.
Guvernatorul BNM a refuzat să facă previziuni privind stabilitatea leului moldovenesc, dar a spus că este nevoie de multă muncă pentru ca economia moldovenească să se conformeze noilor condiţii. „Este nevoie de majorat volumul exporturilor pentru a acoperi cererea de valută pe care o au importatorii. De asemenea, este nevoie de a fi atrase investiţiile străine. Sunt necesare foarte multe reforme pentru redresarea situaţiei. Cred că odată cu implementarea Acordului de Asociere cu UE situaţia se va schimba", a adăugat guvernatorul.
Dorin Drăguţanu a mai spus că situaţia respectivă nu a putut fi prevăzută. „Nimeni n-a putut să prevadă maidanul şi războiul din Ucraina, scăderea bruscă a preţurilor la petrol, dar şi sancţiunile impuse Rusiei de către Occident. Totuşi, există ceva care ne calmează şi anume faptul că Banca Naţională deţine rezerve suficiente pentru a nu permite căderea liberă a leului", a declarat Drăguţanu.