37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   DOC. Acordul de asociere RM-UE: Ce schimbări se prevăd la capitolul Impozitare

DOC. Acordul de asociere RM-UE: Ce schimbări se prevăd la capitolul Impozitare

20.08.20141.225 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

DOC. Acordul de asociere RM-UE: Ce schimbări se prevăd la capitolul Impozitare

Pentru a îmbunătăţi relaţiile economice, comerţul, investiţiile şi a promova o concurenţă loială este absolut necesară o bună guvernare în domeniul fiscal. De aceea, o dată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, Republica Moldova va trebui să promoveze reformele necesare pentru a îmbunătăţi cooperarea internaţională în domeniul fiscal, va facilita colectarea veniturilor fiscale şi va coopera cu Uniunea Europeană pentru a prelua din experienţa sa în combaterea fraudelor şi evaziunii fiscale.

Politica fiscală în cadrul Uniunii Europene constă din două componente: impozitarea directă, care rămâne de competenţa exclusivă a statelor membre, şi impozitarea indirectă, care influenţează libera circulaţie a mărfurilor şi libera prestare a serviciilor.

Politica fiscală este menită să evite distorsionarea concurenţei între statele membre pe piaţa internă din cauza diferenţelor între nivelurile şi regimurile de impozitare indirectă. De asemenea, au fost luate măsuri pentru a preveni efectele negative ale concurenţei fiscale în situaţiile în care societăţile efectuează transferuri de lichidităţi între statele membre ale Uniunii Europene. 

De ce domenii concrete ţin cerinţele europene şi în cât timp vor fi implementate?  

Impozitarea indirectă: 

Impozitele indirecte sunt incluse în preţurile bunurilor şi serviciilor, sub forme şi denumiri diferite: taxa pe valoare adăugată, accize, taxe vamale etc. Impozitele indirecte sunt plătite de unităţile economice care vând bunuri sau prestează servicii, iar cei care le suportă sunt cumpărătorii, sub forma unui procent adăugat la preţul final. 

Astfel, în decurs de 5 ani de la intrarea în vigoare a Acordului, Republica Moldova se va alinia la sistemul comun al taxei pe valoare adăugată (TVA). 

De asemenea,se stabilesc proceduri comune cu privire la produsele supuse accizelor, pentru a garanta libera circulaţie a acestora şi, astfel, buna funcţionare a pieţei interne a Uniunii Europene: 

Tutunul prelucrat - armonizarea structurii accizelor în mai multe etape în termen de 2 ani. 

Alcoolul - armonizarea structurilor accizelor asupra alcoolului şi băuturilor alcoolice în termen de 3 ani. 

Energia - restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii în termen de 10 ani. 

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Interesant ce cote de TVA.accize si alte impozite indirecte.ni se vor impune de UE???!!!!…Macar,care e proiectul lor???

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...