37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Doar unul din trei moldoveni plăteşte contribuţii în Fondul de asigurări sociale

Doar unul din trei moldoveni plăteşte contribuţii în Fondul de asigurări sociale

24.07.20121.483 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Doar unul din trei moldoveni plăteşte contribuţii în Fondul de asigurări sociale

 

Doar unul din trei moldoveni plăteşte contribuţii în Fondul de asigurări sociale. Astfel, din totalul de aproape două milioane şi jumătate de persoane apte de muncă, doar 800 de mii achită aceste cotizaţii. Datele se conţin în raportul Curţii de Conturi cu privire la executarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2011.

"Sunt şi persoanele care nu au obligativitatea de a fi în sistemul de asigurări social. Este vorba de organele de forţă şi apărare, care nu sunt, dar sperăm că pe viitor vor opera modificări în legislaţie, astfel ca toţi să fie incluşi în cadrul legal unic. Totodată, mai sunt rezerve şi faţă de cetăţenii, care plecând peste hotare, nu conştientizează necesitatea de a se adresa şi a încheia un contract de asigurare socială", a declarat preşedintele CNAS, Maria Bortă.

Astfel, din cauza contribuabililor care nu-şi onorează obligaţiunile, datoriile faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat în anul 2011 au crescut cu aproape 1,12 milioane de lei faţă de anul trecut, şi au atins cifra de 850 de milioane de lei.

Totodată, membrii Curţii de Conturi au constatat că, în 2011, peste 60 la sută dintre agenţii economici nu au raportat numărul real al angajaţilor contribuabili. În acest sens specialiştii au recomandat modificarea cadrului legal cu privire la pensii.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Mai bine trimiteti deodata toti pensionarii la cimitirul Sf.Lazar,dekit sa modificati cadrul legal cu privire la pensii… In loc sa avem grija de jeneratia,care a construit si a lucrat la toate uzinele si fabricile, kindva existente in Moldova, si,datorita carora se mai mentine economia noastra(pusa ca baza de dinsii),noi vrem sai nimicim complect…Si asa ii de mirare-cum traesc, sarmanii, pe pensia de 900 lei???!!!…Da,vorbim,ca toti trebue sa fie egali in fata lejii,dar,de ce persoanele din organele de forta si aparare,sint „alesii”,asupra carora nu se restrinje lejea unica???!!! Inteleg,ca ei ne asigura linistea noastra(cu mare indoeala zic aceasta,dar…), insa,ei,singuri,seau ales destinul acesta…Si,de acei,ce pleaca dupa hotare la munca:Pentru CE sa inchee contractul de asigurare sociala???!!! Mai precis as zice-Pentru CINE??? Ii inteleg in toate pe dinsii…. Pina n-a fi TRANSPARENTA complecta in repartizarea resurselor din bujetul asigurarilor sociale,no sa fie si acumulari adecvate in acest bujet!!!….La fel,mii foarte interesant-Cum membrii Curtii de Conturi au calculat,ca anume 60 % dintre agentii economici nu au raportat numarul real al angajatilor??? E un studiu,un calcul,o probabilitate, sau o fantezie a lor???!!!…..Da,fiecare cifra,aparuta in presa,in afara de indignare,nu aduce nimic si nu prezinta nici o importanta.Mi se apare,cei de la puterea de sus,cu aceste cifre, isi indreptatesc toate majorarile a impozitelor,taxelor,peniurilor si amenzilor,ce le adopta….Un cerc inchis….Stimati, d-ni de la CNAS,CNAM,MF.IFS,noi,sintem oameni simpli,dar oleaca ne pricepem in cifre,analize economice si diferite calcule-„Nu ne asezati taetei pe urechi”!!! Ma scuzati de asa fraza,dar,tare mii grija de viitorul copiilor si batrinilor nostri….

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...