37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Doar jumătate din bunurile exportate de Republica Moldova sunt de producţie autohtonă

Doar jumătate din bunurile exportate de Republica Moldova sunt de producţie autohtonă

03.10.2013933 views Adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Doar jumătate din bunurile exportate de Republica Moldova sunt de producţie autohtonă

Din punctul de vedere al originii bunurilor, exporturile Republicii Moldova din trimestrul II al anului 2013 au fost în special bunuri de fabricaţie autohtonă - 50,1%, bunuri de origine străină anterior importate şi apoi reexportate fără a fi supuse unor modificări esenţiale - 22,1% şi bunuri exportate după prelucrare pe teritoriul ţării - 27,8%, arată un raport al Băncii Naţionale

Volumul comerţului exterior cu bunuri (FOB-FOB) a însumat în trimestrul II al anului 2013 circa 1,9 miliarde de dolari, majorându-se cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului precedent, arată raportul Balanţa de Plăţi elaborat de Banca Naţioală a Moldovei (BNM). Studiul relevă că în urma majorării importurilor de bunuri cu 8,2%, iar a exporturilor doar cu 0,4%, deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,5% şi a ajuns la 788,14 milioane de dolari. Potrivit statisticii vamale deficitul balanţei comerciale s-a majorat atât cu ţările UE – cu 11,3%, cât şi cu ţările CSI - cu 41,8%. Din punctul de vedere al structurii bunurilor comercializate, exporturile au fost în continuare dominate de livrările de produse agroalimentare, cărora le-a revenit o pondere de 33,3% din total. Însă, valoarea acestora s-a diminuat cu 17,8% faţă de trimestrul II din anul 2012, în special pe seama scăderii exporturilor de uleiuri de floarea-soarelui cu 96,2%.

Raportul BNM relevă că exporturile de băuturi alcoolice au înregistrat o majorare cu 15%. Din punctul de vedere al originii bunurilor, exporturile Republicii Moldova au fost constituite majoritar din bunuri de fabricaţie autohtonă - 50,1%, bunuri de origine străină anterior importate şi apoi reexportate fără a fi supuse unor modificări esenţiale - 22,1% şi bunuri exportate după prelucrare pe teritoriul ţării – 27,8%. Exporturile de bunuri după prelucrare (lohn) s-au majorat cu 11,7% comparativ cu trimestrul II al anului 2012, până la 149,74 milioane de dolari din care: îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte - 61.37 milioane de dolari; fire, cabluri şi alte conductoare electrice - 58,75 milioane; încălţăminte şi părţi de încălţăminte - 5.56 milioane; valize, geamantane, mape şi tocuri din piele – 4.94 milione de dolari. În structura importurilor, cea mai mare pondere – 19,7%- a revenit tradiţional produselor minerale.

 Din acestea, peste 90% reprezintă importurile de produse energetice şi electricitate, ce s-au majorat cu 12,5% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Volumul fizic al gazului natural importat în trimestrul II, 2013 s-a majorat cu 1.6% comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar preţul mediu de achiziţie al gazului natural s-a diminuat de la 398,01 dolari până la 386,25 dolari pentru o mie de metri cubi (în condiţii DAP frontiera Ucraina / Republica Moldova).

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Exportul se facliteaza doar asa, de ochii lumii… de fapt oamenilor li se impun conditii, sau vinzi cu pretul dat producatorului dat sau nu poti exporta.li se pune bete in roate….asa ca nu ii mai intereseaza pe ei acei care intr-adevar vor sa produca si sa exporte cinstit.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...