37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Doar 30% dintre agricultori vor primi subvenții pe anul 2016. Motivul

Doar 30% dintre agricultori vor primi subvenții pe anul 2016. Motivul

03.11.2016681 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Număr record de cereri pentru obţinerea subvenţiilor! Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a recepţionat în acest an 4500 de solicitări, cu 500 mai mult comparativ cu anul precedent. Directorul Agenției, Nicolae Ciubuc, spune că până la sfârşitul acestui an vor fi examinate 30 la sută dintre solicitări, iar ceilalţi agriculturi vor trebui să aştepte. Ciubuc spune că aceștia îşi vor primi banii din fondul de subvenţionare pentru anul viitor.

„31 octombrie a fost ultima zi de depunere a subvenţiilor. Către această dată am recepţionat 4500 de cereri. Suma totală a acestora este de 630 de milioane de lei. Avem un număr mai mare, cu aproximativ 15 la sută comparativ cu 2015", a declarat Nicolae Ciubuc, directorul AIPA.

Mărimea cererilor de subvenţionare recepţionate variază între trei mii şi trei milioane de lei.

„Avem solicitări care constituie 3-4 mii şi avem cereri cu suma maximală de trei milioane de lei. În funcţie de măsură. Spre exemplu dacă o investiţie este realizată de un grup de producători, în construcţia unui frigider, în sortare, este evident că acolo investiţiile sunt considerabile şi suma subvenţiei este pe măsura", a adăugat Ciubuc.

Nu toţi agricultorii care au depus cereri vor primi banii până la finele acestui an, deoarece fondul de subvenţionare pentru 2016 a scăzut considerabil. Diminuarea a avut loc după ce Agenția de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a achitat datoriile din 2014 şi 2015, dar şi după ce, prin asumarea răspunderii guvernului asupra celor şapte legi, fondul a fost diminuat cu 200 de milioane de lei.

„Dosarele recepţionate în prima decadă de depunere a dosarelor, august şi septembrie, ori nr acestora este de 1400-1500 de solicitări urmează să fie achitate în limita disponibilă în acest an. 215 milioane de lei. În parte ace tine de solicitările care nu se încadrează urmează să fie achitate din bugetul pe 2017", a menționat oficialul.

Potrivit lui Nicolae Ciubuc, mărimea fondului de subvenţionare pentru anul viitor va fi egală celei din anul curent, de aproximativ 900 de milioane de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...