37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Din cauza creşterii ofertei de valută cursul leului a început să crească – Opinia dealerilor

Din cauza creşterii ofertei de valută cursul leului a început să crească – Opinia dealerilor

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Din cauza ofertei sporite de valută din partea vânzătorilor cursul leului moldovenesc a început să crească, fortificându-se faţă de principala pereche valutară - dolarul SUA şi euro.

Participanţii profesionişti ai pieţei, intervievaţi marţi dimineaţă de corespondentul agenţiei „INFOTAG", indică la „trecutul uitat", care se atestă aceste zile pe piaţa valutei în numerar şi fără numerar.

„Situaţia de pe piaţă s-a calmat, deşi nu se înregistrează volume mari nici de cumpărare, nici de vânzare a valutei. Cererea şi oferta de valută sunt mai mult sau mai puţin echilibrate, deşi sunt dese momentele când oferta prevalează asupra cererii. Anume acest moment provoacă o deplasare destul de fermă în jos a cursului valutei naţionale. Jucătorii, iar la moment sunt mulţi, privesc în această direcţie de deplasare a trendului de curs al leului", a spus dealerul valutar al unei bănci.

Totodată, interlocutorul agenţiei presupune că cursul leului nu va depăşi pragul de 20,00 MDL:1$.

„Cel mai probabil cursul va oscila între 20,20 şi 20,10 MDL:$1", a menţionat participantul pieţei, afirmând că agenţii economici sunt cam pasivi. Cursul este menţinut doar de agenţii complexului energetic, care de regulă devin activi în jurul dăţii de 20 a fiecărei luni, din cauza plăţilor pentru resurse.

Întrebat dacă sunt în această perioadă mişcări pe piaţă din partea regulatorului, dealerii în unanimitate afirmă: „Noi am uitat că BNM există".

Participanţii pieţei nu văd nimic ieşit din comun care ar putea schimba brusc dinamica actuală a cursului valutei naţionale faţă de dolarul SUA şi euro.

„O mică prevalare a ofertei asupra cererii de valută fortifică leul, dar nesemnificativ. În caz de continuate a trendului, leul s-au putea apropia la maxim de limita de 20 lei pentru un dolar, dar nu va avea forţe să o depăşească", a subliniat unul din dealeri.

„INFOTAG" precizează: Pentru marţi, 19 ianuarie, BNM a stabilit următorul curs oficial - 20,4826 MDL:$1 şi 22,4277 MDL:1 EUR. Cursul oficial al valutei naţionale s-a deplasat în jos faţă de dolar şi euro, înregistrând o mică creştere faţă de aceste valute.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...