37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Din 2018 ar putea fi interzis importul de produse modificate genetic

Din 2018 ar putea fi interzis importul de produse modificate genetic

21.10.2016724 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Importul produselor care conțin organisme modificate genetic ar putea fi interzis în Republica Moldova, în anul 2018. Ministerul Mediului propune ca toate produsele care conţin organisme modificate genetic în proporţie mai mare de 0,9% să fie interzise peste doi ani.

Astfel, companiile care aduc în Moldova produse alimentare, furaje, seminţe şi medicamente vor trebui să prezinte un set de acte, printre care şi certificatul de origine care va confirma existenţa organismelor modificate genetic, proporţia acestora şi alte detalii.

Totodată, proiectul de lege mai prevede crearea mecanismelor pentru monitorizarea importului. Acesta a fost discutat în cadrul comisiei de profil a Parlamentului cu participarea reprezentanților Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Economiei, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, membrii Comisiei Naționale pentru Securitatea Biologică, conducători ai institutelor științifice și a organizațiilor nonguvernamentale de mediu.

Ministerul Sănătăţii urmează să supravegheze importul medicamentelor, Ministerul Agriculturii, cel al alimentelor, iar Ministerul Mediului - importul de furaje şi seminţele. Totodată, autorităţile vor să introducă amenzi pentru cei care încalcă prevederile legii. Totuși, deocamdată însă, laboratoarele din Moldova nu sunt acreditate pentru a verifica veridicitatea datelor prezentate de importatori.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...