37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Din 1 iulie, condiții noi de înregistrare a afacerii în Moldova

Din 1 iulie, condiții noi de înregistrare a afacerii în Moldova

27.06.20141.575 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Din 1 iulie, condiții noi de înregistrare a afacerii în Moldova

Un model nou al înștiințării va fi eliberat din 1 iulie de Camera Înregistrării de Stat antreprenorilor, drept confirmare a înregistrării societății comerciale. Decizia a fost lată recent în cadrul ședinței Consiliului Economic al Prim ministrului.

Din anul 2010 în Republica Moldova a fost instituit principiul ghișeului unic la lansarea afacerii. Conform normei legale, deschiderea afacerii are loc dintr-o singură vizită la Camera Înregistrării de Stat (CIS), lucru care îi scutește pe antreprenori de a se pune la evidență la mai multe instituți odată cu înregistrarea la CIS, datorită schimbului electronic de date dintre Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), Serviciul Fiscal și Biroul Național de Statistică (BNS).

Cu toate acestea, reprezentanți ai mediului de afaceri au semnalizat cazuri în care antreprenorii erau invitați și la aceste instituții lucru care nu este necesar și constituie o reglementare de prisos, se menționează într-un comunicat al Consiliului Economic al Prim ministrului.

Astfel, în scopul asigurării implementării legislației în vigoare, s-a decis modificarea scrisorii de înștiințare, eliberată de Camera Înregistrării de Stat antreprenorilor drept confirmare a înregistrării societății comerciale. Deși modelul vechi al scrisorii de înștiințare oferea informație utilă antreprenorilor pentru administrarea afacerii, acesta nu era suficient de explicită în informarea clară a antreprenorilor despre principiul ghișeului unic. Modelul nou al înștiințării va începe a fi distribuit de oficiile Camerei Înregistrării de Stat începând cu 1 iulie 2014.

De asemenea, s-a decis ca instituțiile implicate vor revizui regulamentele interne, eliminând, în caz de necesitate, prevederi reminiscente care obligă antreprenorii să viziteze oficiile teritoriale ale acestora în procesul de înregistrare a afacerii.

Comentarii

  1. Andreea spune:

    Apropo la Cahul, pina acum era obligatoriu sa te prezinti si sa aduci copiile documentului de fondare la toate institutiile mentionate.

  2. pokemon spune:

    toata lumea avea de facut acest lucru ca acum sa ni se spuna ca suntem prosti si ca nu mai era necesar deja din 2010. Si inca ce exprimare interesanta ca s-au semnalat cazuri, de parca e vorba de vreo 2-3 cazuri cind de fapt e invers, inclusiv in Chisinau, inclusiv in 2013 si chiar pina in prezent cred.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...