37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Diagnoza angajatului nu va mai fi indicată în certificatele de concediu medical

Diagnoza angajatului nu va mai fi indicată în certificatele de concediu medical

16.02.20122.544 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Diagnoza angajatului nu va mai fi indicată în certificatele de concediu medical

 

Începând cu 15 februarie 2012, în certificatele de concediu medical nu va mai fi indicată diagnoza angajatului. Decizia aparţine Curţii Supreme de Justiţie, care a considerat că această practică încalcă dreptul la viaţa privată a pacientului.

Potrivit Ministerului Sănătății, în certificatul medical al salariaţilor, era indicat diagnosticul persoanei. În acest caz, după prezentarea certificatului la locul de muncă, patronul și alți angajații aflau despre maladia de care a suferit persoana, iar în unele cazuri o asemenea divulgare avea consecințe grave, precum discriminarea salariatului.

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a considerat că o asemenea practică încalcă dreptul la viața privată a persoanei, dar și prevederile mai multor legi ale Republicii Moldova. Astfel, a decis să se adreseze în instanța de judecată împotriva Ministerul Sănătății, solicitând păstrarea secretului medical în certificatul de concediu.

După doi ani de examinare a cazului în instanțele de judecată, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie din 15 februarie 2012, s-a pus capăt acestui litigiu, iar IDOM a primit câștig de cauză.

Ministerul Sănătății urmează să excludă practicile de indicare în certificatele de concediu medical a diagnozei sau codului maladiei pacientului.

Comentarii

 1. Adrian spune:

  Putine probleme asti avut dragi contabili? Porftim chinuita-va.
  Dar totusi sper ca o sa fie operate modificari astfel ca contabilul sa nu se bata cu capul cum trebuie de platit acest concediu medical, 100%, 90%, integral sau din a 5 zi din contul statului, etc. Altfel nu vom avea posibilitatea de a calcula corect buletinul.

 2. Aurel, patanovici spune:

  din cite stiu eu, 100%,sau 90% depinde stagiu, dar nu de maladie,

 3. MARIANA spune:

  Aurel ai dreptate,dar exista ceva:conform art .13 alin(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de cancer de orice tip este de 100% din baza de calcul stabilită conform art.7.(dinLEGE Nr. 289 din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară
  de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale).Astfel de boli nu sunt indicate in certificatul de concediu medical si atunci daca nu v-a fi indicat codul bolii sau denumirea ei contabilul nu v-a sti ce cuiantum sa calculeze .

 4. Svetlana Prodan spune:

  indemnizatia aferenta buletunului deoala se calculeaza tinind cont de stagiu, dar si de maladie

 5. Adrian spune:

  Stimate Aurel, conform HG 108 din 03.02.2005 p. 26 Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de cancer de orice tip este de 100% din baza de calcul stabilită , plus si in cazul indemnizatiei de maternitate tot este 100%, in alte cazuri este in dependenta de stagiu 60-70-90%

 6. ghenadie negara spune:

  deci
  in caz de tuberculoza, cancer sau spid medicul o sa indice in cuantumul indemnizatiei 100%
  si so rezolvat toate problemele

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...