Exemplul 2. Utilizînd datele din exemplul 1, să presupunem că în anul 201X+4 de vegetaţie, entitatea a recoltat struguri - 15 q, iar în anul 200X+5 - 20 q de pe 1 ha. Costurile directe privind culesul, sortarea, încărcarea şi transportarea strugurilor constituie în anul 200X + 4 - 8 100 lei şi în anul 201X + 5 - 10 400 lei. Costurile de creştere şi îngrijire a viei în anul 201X + 4 constituie 80 000 lei, iar în anul 201X + 5 - 86 000 lei, capacitatea de producţie estimată a plantaţiei de viţă-de-vie estimată de entitate constituie 80 q/ha.
În baza datelor din exemplu, gradul de maturitate a viei înfiinţate (nivelului atins al capacităţii de producţie) constituie:
- în anul 201X+4: 0,1875 (15 q : 80 q);
- în anul 201X+5: 0,25 (20 q : 80 q).
Costul efectiv al strugurilor recoltaţi constituie:
- în anul 201X+4: 23 100 lei (8 100 lei + 0,1875 x 80 000 lei);
- în anul 201X+5: 31 900 lei (10 400 lei + 0,25 x 86 000 lei).
Conform acestei metode entitatea evaluează:
- strugurii recoltaţi în perioada de creştere şi îngrijire a viei în sumă de 55 000 lei (23 100 lei + 31 900 lei);
- costul de intrare a plantaţiei de viţă-de-vie transferată în categoria pe rod (activelor biologice imobilizate mature) în sumă de 907 993 lei (526 500 lei + 120 000 lei + 41 000 lei + 7 210 lei + 320 000 lei - 51 717 lei - 55 000 lei).
Înregistrările contabile sînt similare celor din exemplul 1.