37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Despre impozitarea cu TVA a lucrările de reparație capitală a imobilului inclus în capitalul social

Despre impozitarea cu TVA a lucrările de reparație capitală a imobilului inclus în capitalul social

21.10.2013 4.120 views

Negara Ghenadie, Auditor, Director AFEX Service SRL
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Despre impozitarea cu TVA a  lucrările de reparație capitală a imobilului inclus în capitalul social

Întrebare: Lucrările de reparație capitală a imobilului inclus în capitalul social al firmei "B", efectuate de către firma "A" fondatoare unică a firmei "B" reprezintă livrare impozabilă cu TVA pentru firma fondatoare "A"?

Răspuns: Pentru a da o apreciere fiscală privind TVA a contractelor de antrepriză este important să înțelegem ce reprezintă livrare de servicii impozabile cu TVA în condițiile Codului Fiscal al RM. In acest context, noțiunile care caracterizează  o livrare de servicii ca fiind impozabilă cu TVA le putem găsi în titlu III al Codului Fiscal al RM.  In speță merită a fi analizate urmatoarele noțiuni:

Livrare (prestare) de servicii activitate de executare a lucrărilor de construcţii şi montaj, de reparaţie, de cercetări ştiinţifice, de construcţii experimentale şi a altor lucrări contra plată, cu plată parţială sau gratuit; … (art. 93 alin. (4) din CF).

Obiecte impozabile constituie: a) livrarea mărfurilor, serviciilor de către subiecţii impozabili, reprezentînd rezultatul activităţii lor de întreprinzător în Republica Moldova (art. 95 alin. (1) din CF).

Livrare impozabilă – livrare de mărfuri, livrare (prestare) de servicii, cu excepţia celor scutite de T.V.A., efectuate de către subiectul impozabil în procesul activităţii de întreprinzător (art. 93 alin. (6) din CF).

Astfel, coraportînd noțiunile enumerate mai sus la situația descrisă, în marea majoritate a situatiilor putem concluziona urmatoarele: în cazul cînd  Antreprenorul, dacă el este subiect impozabil cu TVA, executa  lucrări de reparații capitale, indiferent de obiectul reparației capitale și indiferent de cine este beneficiarul acestor lucrări, dacă această livrare reprezintă rezultatul activității de întreprinzător a Antreprenorului în RM, atunci Antreprenorul  efectueaza o livrare impozabilă cu TVA pe principii generale, întrucit art. 103 din Codul Fiscal al RM nu conține astfel de livrări scutite de TVA ca serviciile de reparație efectuate imobilelor depuse inițial în capitalul social al unor întreprideri.

Deci, lucrările de reparație capitală a imobilului inclus în capitalui social a firmei "B", efectuate de către firma "A" fondatoare unica a firmei "B" reprezinta livrare impozabila cu TVA pentru firma fondatoare "A".

Se va ține cont, ca valoarea impozabilă a livrării impozabile în aceasta situație se determină conform prevederilor alin. (1)   art. 99 al Codului Fiscal al RM.

Menționăm, totodata, că seviciile de reparație a imobilelor în unele circumstante pot fi catalogate ca livrari la cota zero efectuate de catre Antreprenori, iar în cazuri extrem de rare, aceste servicii pot iesi în afara reglementarilor titlului III din Codul Fiscal al RM.

.

Negara Ghenadie

Director/ Auditor AFEX Service SRL:

gsm 79408354

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...