37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Despre completarea certificatului de concediu medical pentru concediul de maternitate a personalului angajat în bază de contract prestări servicii

Despre completarea certificatului de concediu medical pentru concediul de maternitate a personalului angajat în bază de contract prestări servicii

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale parvin multiple adresări de la  persoanele angajate în bază de contract prestări servicii, cărora li se eliberează certificat de concediu medical pentru concediul de maternitate.

Potrivit Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005, în cazul femeilor asigurate, certificatul de concediu medical pentru maternitate urmează a fi prezentat angajatorului de la locul de muncă de bază, care, în aceeaşi zi, completează pe versoul certificatului medical la compartimentele "Completează pontatorul" şi "Completează secţia de cadre, conform carnetului de muncă" şi îl restituie femeii asigurate pentru a fi depus la structurile teritoriale de asigurări sociale.

Unitatea în care asiguratul îşi desfăşoară activitatea de bază se consideră unitatea unde se păstrează carnetul de muncă al asiguratului.

Astfel, la prezentarea certificatului de concediu medical pentru acordarea indemnizaţiei de maternitate de către persoana asigurată, angajată în bază de contract prestări servicii, constatăm că partea verso a certificatului nu este completată de beneficiarul serviciului (persoana juridică sau fizică, asimilată angajatorului).

Conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat anuale, persoanele care activează în bază de contract prestări servicii achită contribuţii în mărime de 29% la fondul de salarizare şi alte recompense, şi beneficiază de toate tipurile de prestaţii de asigurări sociale de stat. Totodată, pentru persoanele respective beneficiarul serviciului nu are obligaţiunea de a face înscriere în carnetul de muncă.

Din explicaţiile acordate de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei la situaţia respectivă, reiese că pentru persoana care activează doar în baza contractului de prestări servicii, beneficiarul serviciului, urmează să completeze versoul certificatului de concediu medical pentru concediul de maternitate, conform legislaţiei în vigoare.

Secţia metodologia asigurării cu indemnizaţii pentru concedii medicale

Comentarii

  1. Corina spune:

    Dar de ce 29 %? 23%….

  2. Petru spune:

    Probabil au avut in vedere 23% +6% individuale

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...