37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Despre calculul salariului pentru unele categorii de angajați

Despre calculul salariului pentru unele categorii de angajați

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Despre calculul salariului pentru unele categorii de angajați

Întrebare: Se poate aplica remunerarea pentru unitate de timp__oră a  agenților de pază? Dacă agentul de pază lucrează 12 ore, după care urmează repaus de 24 ore, se menține norma pe saptamînă de 40 ore lucrătoare ?

Răspuns:

Conform art. 128 al Codului Muncii (în continuare CM), salariul reprezintă orice recompensă sau cîştig evaluat în bani, plătit salariatului de către angajator în temeiul contractului individual de muncă, pentru munca prestată sau care urmează a fi prestată.
Deci, reeșind din prevederile menționate, dacă
contractual individual de muncă prevede că salariul este calculate pe unitate de timp__oră, atunci se procedeaza conform legislatiei în  vigoare în cazul remunerării în acord.

Important este ca salariul lunar sa nu fie mai mic decît salariul minim garantat de stat (din 1 mai 2013 salariul minim lunar este stabilit în mărime de 1400 lei lunar/ 8,28 lei pe oră, calculat pentru un program complet de lucru de 169 ore în medie pe lună).

La entitățile economice unde specificul lucrarilor necesită pentru anumite profesii lucru în schimburi este necesar ca acest aspect sa fie stipulat în Regulamentul intern al entității şi în contractul individual de muncă al angajaților care îşi desfaşoara activitatea în schimburi.

În cazul dat, este necesar de a  ţine cont de prevederile art. 99 al CM, conform căruia, în unităţile economice poate fi introdusă evidenţa globală a timpului de muncă, cu condiţia ca durata timpului de muncă să nu depăşească numărul de ore lucrătoare stabilite de CM. În aceste cazuri, perioada de evidenţă nu trebuie să fie mai mare de un an, iar durata zilnică a timpului de muncă (a schimbului) nu poate depăşi 12 ore.
Conform Conventiei colective (nivel național) nr. 2 din 9.07.04  este aprobată lista profesiilor pentru care se permite durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore, urmată de o perioadă de repaus de cel puţin 24 de ore.

 În lista dată, profesia paznic este inclusă, deci conform art. 100 din CM se permite ca paznicii să lucreze 12 ore, urmate de o perioadă de repaus de cel puţin 24 de ore.

 În cazul dat nu se va respecta cu stricteţe norma timpului de muncă de 40 ore pe săptămînă, deoarece vor fi saptămîni cînd angajatul va lucra mai mult de 40 ore, iar saptămînile următoare va lucra mai puţin de 40 ore, însă, cumulativ,  numărul orelor lucrate va fi în conformitate cu Balanţa timpului de lucru pentru luna respectivă.

Comentarii

 1. Prodan Constantin spune:

  Cum se ofera categoria de salarizare pentru psihologii din domeniul social, si care este salariul de functie a unui psiholog din acest domeniu? Va multumesc!!!

 2. onisim vasile spune:

  buna ziua. cu cat se poate plati un paznik care face 217 ore pe luna multumim

 3. Constantin spune:

  Buna ziua, spunetimi va rog, daca o persoana este angajata ca educator intrun centru pentru copii lucrind in ture 24 de ore lucreaza si 72 repauz, dar are salariu lunar, orele suplimentare lunare care depasesc norma de munca trebuie sa fie achitate? Va multumesc!

   

 4. Anonim spune:

  Cum se face corect calculul atunci când pe 2 unități lucrează 3 paznici? Adică pe 0.67 fiecare. Cate ore trebuie sa facă lunar, câte de noapte și câte de zi?
  Mulțumesc

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...