37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Despre acțiunile angajatorului în cazul reducerii statelor de personal

Despre acțiunile angajatorului în cazul reducerii statelor de personal

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Despre acțiunile angajatorului în cazul reducerii statelor de personal

      In caz de reducere a statelor de personal, angajatorul este obligat conform art. 88 din CM al RM  să emite ordin de preavizare a personalului cu 2 luni înainte de reducerea statelor de personal. Concomitent cu preavizarea în legătură cu reducerea statelor de personal, angajatorul va propune în scris salariatului preavizat un alt loc de muncă (funcţie) în cadrul unităţii respective şi va acorda salariatului, ce urmează a fi concediat, o zi lucrătoare pe săptămînă cu menţinerea salariului mediu pentru căutarea unui alt loc de muncă.

     Salariaţilor concediaţi în legătură cu reducerea numărului ori a statelor de personal la unitate (art.86 alin.(1) lit.c)) li se garantează conform art. 186 (1) din CM:

     a) pentru prima lună, plata unei indemnizaţii de concediere egală cu mărimea sumată a unui salariu mediu săptămînal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decît un salariu mediu lunar. Dacă unitatea a fost succesorul de drept al unei unităţi reorganizate anterior şi contractul individual de muncă cu salariaţii în cauză nu a încetat anterior (art.81 al CM), se vor lua în calcul toţi anii de activitate;

    b) pentru a doua lună, menţinerea salariului mediu lunar dacă persoana concediată nu a fost plasată în cîmpul muncii;
    c) pentru a treia lună, menţinerea salariului mediu lunar dacă, după concediere, salariatul s-a înregistrat în decurs de 14 zile calendaristice la agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă în calitate de şomer şi nu a fost plasat în cîmpul muncii, fapt confirmat prin certificatul respectiv;

    d) la lichidarea unităţii, prin acordul scris al părţilor, achitarea integrală a sumelor legate de concedierea salariatului pe toate 3 luni, la data concedierii.
       În cazul angajării persoanei concediate în cîmpul muncii pe parcursul lunilor indicate mai sus, salariul mediu se va achita pe perioada de pînă la data angajării acesteia.

Comentarii

 1. svetlana spune:

  as vrea sa stiu pt a II si III luna se calculeaza toate impozitele din acele sume, sau ca in I luna nu se impoziteaza cu nimic?

 2. Natalia spune:

  Spuneti-mi va rog daca fiind in concediul de maternitate in cadrul intreprinderii sau facut reduceri de personal au dreptul sa ma reduca

 3. Mariana spune:

  femeile insarcinate indiferent de termenul de sarcina pot fi concediate din cauza ca firma sa inchis?

 4. Sergiu spune:

  Cum se interpreteaza „lichidarea unitatii”: lichidarea sectiei (directiei) din cadrul intreprinderii sau se subintelege lichidarea intreprinderii la general ?

 5. Tatiana spune:

  Vriau sa stiu daca sint angajata pe doua functii dintre care una se reduce eu beneficiez de indemnizatie de reducere

 6. Natalia spune:

  HOTĂRÎRE Nr. 426
  din 26.04.2004
  privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu

  Suma totală a salariului mediu care urmează să fie plătită lucrătorului se determină precum urmează:
  2) la plata indemnizaţiei de eliberare din serviciu, exprimată în salarii medii săptămînale – prin înmulţirea salariului mediu pe o zi calendaristică la 7 zile sau a salariului mediu pe oră la 40 ore (35 ore, 30 ore – în cazul duratei reduse a timpului de muncă) şi la numărul de ani deplini lucraţi la întreprindere de la data ultimei angajări.

  Pina la urma cum de facut corect. Dupa codul muncii sau dupa aceasta Hotarirea. Ambele au diferite intelesuri

 7. Xionha spune:

  Vreau să ştiu, cum se calculează îndemnizaţia la reducerea cadrelor pentru prima lună (art. 186 alin (1), lit.a). Noi am luat salariul mediu săptămânal (HG 426) din anul reducerii şi l-am înmulţit la numărul de ani compleţi lucraţi în şcoală. Sunt păreri că trebuia de calculat salariu mediu săptămânal aparte, pentru fiecare an lucrat. Această variantă pare absurdă, deoarece avem ani de pe timpul cupoanelor, rublelor sovietice. Şi în rezultat cred că suma primită în aşa caz de loc nu seamănă a îndemnizaţie, dar a bătaie de joc.

 8. haruta veaceslav spune:

  Dupa reducere, pot fi angajat din nou la intreprinderea de unde am fost redus, si in cit timp?

 9. alevtina spune:

  In cit timp intreprinderea care m-a redus este obligata sa-mi plateasca indemplizatia???   

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...