37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Deputații au votat Legea cu privire la organizațiile de credite nebancară, menită să prevină riscurile excesive din sistem

Deputații au votat Legea cu privire la organizațiile de credite nebancară, menită să prevină riscurile excesive din sistem

13.02.2018544 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Condițiile de acces la activitatea de creditare nebancară, stabilirea statutului juridic și a particularităților de constituire și de activitate a organizațiilor de creditare nebancară, asigurarea condițiilor de apărare a drepturilor și a intereselor legitime ale creditorilor, ale donatorilor, ale clienților, precum și ale fondatorilor au fost votate recent de Parlament, în lectură finală. Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancară a fost susținută de 52 de deputați.

Scopul noii legi, este asigurarea dezvoltării domeniului de creditare nebancară, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, precum și sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice și juridice.

Potrivit noilor reglementări, creditul nebancar constituie un angajament de a acorda bani ca împrumut cu condiția rambursării acestora, a plății dobânzii și/sau a altor plăți aferente. Totodată, organizația de creditare nebancară este o societate pe acțiuni sau societate cu răspundere limitată, care desfășoară cu titlu profesional acordarea de credite nebancare și leasingul financiar.

Capitalul social minim al organizației de creditare nebancară este stabilit în mărime de 300 000 de lei. Prevederile privind mărimea minimă a capitalului social vor intra în vigoare în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii - cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puțin 100 000 de lei. Potrivit proiectului, norma în cauză nu generează impact semnificativ sau anumite constrângeri, întrucât 99 din cei 116 operatori de pe pe piață întrunesc criteriile stabilite în materie de cerințe de capital social.

La data de 1 ianuarie 2020, cuantumul capitalului social urmează a fi de cel puțin 200 000 de lei, iar la 1 ianuarie 2021 - cel puțin 300 000 de lei.

Organizația de creditare nebancară ale cărei active, la sfârșitul perioadei de gestiune, au o valoare totală ce depășește 50 000 000 de lei este obligată să efectueze auditul situațiilor financiare anuale.

Legea intră în vigoare la 1 iulie 2018. Guvernul și autoritatea de supraveghere, în termen de 6 luni de la data publicării, vor prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu aceasta.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...