37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Depozitele în lei, mai atractive! Moldovenii care vor depune bani la bancă vor avea de câştigat

Depozitele în lei, mai atractive! Moldovenii care vor depune bani la bancă vor avea de câştigat

13.02.20151.489 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Rata dobânzii a depozitelor în lei a fost majorată de mai multe bănci comerciale. Măsura vine pentru a-i determina pe moldoveni să-şi păstreze banii în valută naţională.

Moldovenii care vor să-şi depună banii la bancă, vor avea mai mult de câştigat dacă îşi vor deschide un depozit în lei moldoveneşti. De exemplu, la unele instituţii financiare rata dobânzii este de aproximativ 11 la sută. Pentru cei care-şi deschid un cont în dolari sau euro, rata dobânzii variază de la doi la sută la 3,75 la sută.

"Am majorat rata de bază pentru a pune băncile în situaţia de a majora rapid ratele dobânzii la depozitele în lei, ca acele depozite în lei să fie mai atractive şi să fie încurajată, stimulată economisirea în lei, adică să fie descurajată migrarea din lei în valută străină", a explicat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Reprezentanţii BNM consideră că urmare a deciziei de a majora rata de bază a politicii monetare până la 8,5 la sută, cererea pentru valută va scădea, ceea ce urmează să contribuie la menţinerea ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de cinci la sută pe termen mediu.

Comentarii

 1. Mariana spune:

  E foarte putin 11 % anual cind leul se devalorizeaza cu asa valoare deja pa saptamina si nu pe luna.

 2. aa spune:

  Povesti la gura Sobei, moldovenii vor avea de cistigat, vorbe pentru pici, da despre devalorizare nu doriti sa spuneti despre cresterea preturilor s.a.m.d.

 3. aa spune:

  Si totusi si vina o au si Moldovenii aici, cetatenii de rind, adica noi,. pentru ca niciodata nu am sustinut leul nostru da singuri ne am batut joc de leu, ex simplu: taranii de la tara au plecat o saptamina doua la prasit, curatit livezi, diferite lucrari si repejor pleaca la banca, schimb valutar sa cumpere euro, dolar pentru nunta, cumatrie, fecior, nepoti, etc, pentru ceeeeeeeeee, al doilea caz masini in euro, mobile in euro, apartamente in euro si multe altele tot in euro, servicii foto in euro si tot asa, pentru ceeeeee ne batem joc de leu, ne facem singuri cu mina noastra. Mintea de apoi a Moldoveanului

 4. Andrei spune:

  Da au uitat ca cursul valutar la euro si dolar creste ca pe drojdii. Folos de dobinda voastra daca creste valuta pe zi cu 1 lei. Dar vrei nu vrei sintem legati de valuta deoarece practic totul importam. Asa ca ginditiva bine

Înregistrare