37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Depozitele în creștere cu 10%

Depozitele în creștere cu 10%

27.03.2015961 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La sfârșitul lunii februarie soldul depozitelor a fost în creștere cu 10%, în timp de creditele au înregistrat o diminuare de 0,4%. Totodată Banca Națională a decis să  păstreze la același nivel rata de bază.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 26 martie 2015, a adoptat prin vot unanim decizia de a menţine rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 13.5 % anual. De asemeni se mențin ratele de dobândă: la creditele overnight la nivelul actual de 16.5 % anual; la depozitele overnight la nivelul actual de 10.5 % anual.

Decizia de a majora rata de bază până la 13,5% a dus la creșterea soldului depozitelor și a diminuării soldului creditelor acordate.

La sfârșitul lunii februarie 2015, soldul creditelor acordate economiei a consemnat o diminuare de 0.4% faţă de aceeași perioadă din anul trecut, iar cel al depozitelor s-a majorat cu 10%. Ratele medii ale dobânzilor aplicate de bănci la creditele şi depozitele în moneda naţională au înregistrat o evoluţie ascendentă. Astfel, în luna februarie 2015, rata medie anuală a dobânzii la portofoliul de credite acordate în moneda naţională s-a majorat cu 0.36 %  faţă de luna ianuarie 2015, constituind 11.03%. Rata medie a dobânzii pentru depozitele în lei s-a majorat cu 0.31 % comparativ cu luna precedentă, înregistrând nivelul de 7.93 %. Totuşi, această creștere  recentă a ratei medii a dobânzii la depozitele în moneda națională este insuficientă pentru a stimula economisirea în lei.

Comentarii

  1. aa spune:

    Adio Economia RM,. asta ii stagnare totala, cum asa un om strain cum ar fi Shor, a pus pe branci o economie, da el saracu in Lux sta. Lume unde sinteti de ce tac toti

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...