37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Dependența FISC-ului de Ministerul Finanțelor limitează atribuțiile instituției, atenționează experții

Dependența FISC-ului de Ministerul Finanțelor limitează atribuțiile instituției, atenționează experții

07.07.2016531 views Independent.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Reformele începute de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) în perioada 2014-2015 au adus rezultate tangibile. Pe timp de recesiune economică, răcire a consumului și instabilitate economică, aceste reforme au adus încasări suplimentare de 1,8 - 2,3 miliarde lei la buget, deoarece s-a îmbunătățit interacțiunea cu contribuabilii și s-a redus timpul și costul achitării impozitelor. Sunt cîteva concluzii ale unui raport de evaluare publicat de Expert-Grup.

Potrivit Expert-Grup, reformele implementate de organul fiscal central al țării cu suportul Guvernului Suediei și a altor donatori (Banca Mondială, FMI, USAID/BRITE și UE), au vizat creșterea eficienței administrării fiscale și stimularea conformării fiscale voluntare prin facilitarea comunicării și interacțiunii între autoritățile fiscale și contribuabili.

În urma acestor reforme, interacțiunea cu contribuabilii s-a îmbunătățit, constată autorii raportului - prin reducerea numărului de controale, simplificării procedurilor fiscale și dezvoltării serviciilor online, care au accelerat comunicarea, completarea documentelor și procesarea cererilor fiscale. În rezultat, în 2015 numărul declarațiilor fiscale a crescut cu 20% în 2015 față de 2014, iar pentru prima dată în istoria organului fiscal, volumul restanțelor a scăzut - cu 638,7 milioane lei față de 2014.

Tendințele pozitive au fost reflectate și în clasamentele internaționale. Raportul Doing Business al Băncii Mondiale menționează că numărul de plăți fiscale pe an s-au micșorat de la 49 în 2011 la doar 21 în 2016, în timp ce durata de achitare a impozitelor a scăzut de la 228 ore la 186 în ultimii 5 ani.

Studiul notează necesitatea eliminării principalelor constrângeri pentru a garanta ireversibilitatea reformelor inițiate. Principalele constrângeri se referă la mai multe dificultăți interne în cadrul organelor fiscale, legate de planificarea insuficientă a activităților, relocarea frecventă a angajaților în diferite locuri de muncă și departamente, lipsa unei raportări relevante și incertitudinea cu privire la obiectivele de muncă în rândul angajaților. Mai grav este faptul că administrația organului fiscal rămâne foarte dependentă de Ministerul Finanțelor, fapt care limitează semnificativ exercitarea atribuțiilor instituției respective. Eliminarea acestor provocări în viitorul apropiat ar putea plasa SFS într-un proces de dezvoltare durabilă, cu efecte pozitive pentru întreaga economie.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...