37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Decizie de politică monetară, 05 decembrie 2017

Decizie de politică monetară, 05 decembrie 2017

07.12.2017666 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 05 decembrie 2017, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

1. Se diminuează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0.5 puncte procentuale, de la 7.0% până la 6.5% anual.

2. Se diminuează ratele de dobândă:
- la creditele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 10.0% până la 9.5% anual;
- la depozitele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 4.0% până la 3.5% anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza celor mai recente analize macroeconomice și ajustării prognozei inflației pe termen scurt și mediu pe fondul latenței transmisiei impulsurilor de politică monetară asupra inflației.

Ajustarea curentă a demonstrat valabilitatea prognozei, precum și a asumărilor și ipotezelor care au stat la baza acesteia. Conform ajustării curente a prognozei, cererea agregată va genera în continuare presiuni dezinflaționiste. În contextul lipsei devierilor pronunțate ale asumărilor de la ultima prognoză a BNM, publicată în luna noiembrie, rata anuală a inflației[1]  va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0 procente în trimestrul I 2018.

Totodată, ținem să menționăm evoluția ascendentă a inflației în luna octombrie până la nivelul de 7.9 la sută anual, cauzată, în principal, de majorarea prețurilor la produsele alimentare pe fondul condițiilor meteorologice mai puțin favorabile pentru fructele și legumele autohtone din ultimele trei luni, precum și a prețului la carne.

Astfel, inflația în luna octombrie 2017 a atins nivelul său maximal și începând cu luna noiembrie 2017 are o traiectorie descendentă.

În perioadele ce urmează, configurarea politicii monetare se va efectua în funcție de riscurile și incertitudinile asociate procesului inflaționist.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile economice interne și externe, astfel încât, prin strategia de țintire a inflației, să asigure menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 27 decembrie 2017, conform calendarului anunțat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...