37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Decalajul salarial actual între bărbaţi şi femei nu va putea fi eliminat mai devreme de 70 de ani

Decalajul salarial actual între bărbaţi şi femei nu va putea fi eliminat mai devreme de 70 de ani

09.03.2016837 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Decalajul salarial actual între bărbaţi şi femei va putea fi eliminat în mai mult de şapte decenii dacă ritmul actual de reducere a diferenţelor se va menţine, a avertizat luni Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), într-un raport publicat înaintea Zilei Internaţionale a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, transmite DPA.

În prezent, femeile câştigă cu 23% mai puţin decât bărbaţii, în condiţiile în care, la nivel mondial, 46% dintre femei au un loc de muncă, faţă de 72% dintre bărbaţi. Acest decalaj s-a redus cu numai 0,6% puncte procentuale în ultimii 20 de ani.

"În ultimele două decenii, progresul educaţional semnificativ al femeilor nu s-a tradus într-o ameliorare comparabilă a poziţiei lor la locurile de muncă", afirmă experţii OIM.

Întrucât femeile petrec mult mai mult timp decât bărbaţii cu activităţile din gospodărie şi creşterea copiilor, multe din ele nu pot lucra cu normă întreagă, rezultatul fiind câştiguri mai reduse, se spune în raport.

Aceşti factori, plus faptul că multe femei au locuri de muncă inferioare sau informale, determină o accentuare a decalajelor de gen la vârste mai înaintate.

În prezent, în lume circa 200 milioane de femei vârstnice trăiesc fără un venit regulat din pensii, comparativ cu cei 150 milioane de bărbaţi aflaţi în aceeaşi situaţie, se mai spune în raportul OIM.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...