37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Debitorii ipotecari vor fi notificaţi

Debitorii ipotecari vor fi notificaţi

15.05.20171.119 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un proiect de lege ce vizeză modificarea Legii cu privire la ipotecă a fost votat în prima lectură în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Legea a fost completată cu prevederi ce se referă la procedura de completare a notificării de către debitorul ipotecar.

Astfel, proiectul prevede reglementarea modalității de notificare a debitorului ipotecar în situația când acesta s-ar eschiva, ar refuza sau nu ar primi scrisoarea recomandată cu confirmare de primire.

Datorită prevederilor proiectului, creditorul ipotecar va cunoaște cu certitudine că scrisoarea a fost adusă la cunoștința debitorului ipotecar, iar refuzul de a primi scrisoarea va fi echivalat cu prezumția notificării, astfel, vor fi garantate drepturile ambelor părți.

Potrivit proiectului, în cazul în care debitorul va refuza primirea trimiterii poștale sosite pe adresa lui, angajatul poștal va cere să se facă mențiunea „Refuz primirea", ce va fi confirmată prin depunerea semnăturii pe avizul de sosire. În situația în care debitorul, totuși, refuză să înscrie aceasta, angajatul poștal înscrie mențiunea „Refuzată, destinatarul refuză să facă mențiunea", după care va semna și va scrie data.

Proiectul prevede că dacă debitorul nu se află pe adresa comunicată și creditorul a expediat notificarea, care a fost reținută ca trimitere returnată, acesta va publica în Monitorul Oficial informația privind termenul în care debitorul poate primi de la creditorul ipotecar notificarea privind intenția de inițiere a executării dreptului de ipotecă, care nu va fi mai mic de 15 zile din momentul publicării. 

Menționăm că proiectul a fost elaborat ca urmare a declarării, de către Curtea Constituțională, a prevederii ce ține de termenul de 7 zile lucrătoare pentru recepționarea notificării, necontituțională. Curtea a constatat că lipsa de previzibilitate și de claritate a momentului recepționării de către debitorul ipotecar afectează dreptul acestuia de a stinge benevol ipoteca în termenul acordat, precum și de dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat.

Curtea a subliniat necesitatea reglementării exprese și uniforme de către Parlament a procedurii de expediere și recepționare a notificării similare procedurii specifice de notificare și citare astfel, încât să garanteze, într-un mod echilibrat, drepturile ambelor părți contractante, a specificat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

Implementarea proiectului nu va necesita cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...